Legemiddelmangel rammer både pasienter, helsepersonell og våre medlemmer; legemiddelprodusentene. Vi vet at våre medlemmer gjør alt de kan for å unngå mangelsituasjoner, da de har alt å tape på at slike situasjoner oppstår.
I 2019 var mangelen på legemidler i Norge større enn noen gang, Statens legemiddelverk mottok 1300 meldinger om legemiddelmangel (inkludert veterinærpreparater) i Norge. Den økte saksmengde over tid har medført behov for å digitalisere innmelding og registrering av mangelmeldinger. Tidligere i år innførte derfor legemiddelverket elektronisk innmelding for å effektivisere innmelding og registrering av mangelsituasjoner.
Mangel på legemidler er en konsekvens av uforutsette hendelser i fabrikkene rundt i verden; i hovedsak produksjonsproblemer i Asia. Sånn sett er det ingen enkeltleverandører som kan gi absolutte garantier mot leveringsproblemer. Problemet er internasjonalt, og det må derfor både nasjonale og internasjonale tiltak til.
Samarbeid med myndighetene for å unngå legemiddelmangel
Det man kan gjøre er i størst mulig grad å redusere konsekvensene for pasientene, noe Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) peker på i sin risikoanalyse av legemiddelmangel. I denne omfattende rapporten er det nevnt en rekke gode forslag til tiltak, som LMI støtter, blant annet beredskapslagre.
LMI ønsker å samarbeide med myndighetene for å finne gode løsninger på det vi kan gjøre noe med her i Norge, og vi ser frem til at Helse- og omsorgsdepartementet følger opp de gode forslagene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Hør mer om viktigheten av gode beredskapslagre her:
Les mer om legemiddelproduksjon i Norge her.
Hør også Legemiddelpodden hvor tema er legemiddelmangel og -beredskap.