

– Dette har LMI jobbet lenge for å få på plass.
Det sier Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI.
Regjeringen la fram Meld. St. 16 (2024–2025) – Industrien – konkurransekraft for en ny tid 28. mars for å styrke konkurransekraften for norsk industri, inkludert legemiddelindustrien. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhevet at industrien står for en betydelig del av Norges økonomi og er en viktig aktør for fremtidig vekst, eksport og arbeidsplasser. Regjeringen har seks industripolitiske hovedprioriteringer:
- Industrien skal ha tilgang på ren og rimelig kraft
- Industrien skal ha tilgang på kompetent arbeidskraft og et velorganisert arbeidsliv
- Industrien skal være nyskapende og utvikle og utnytte ny teknologi
- Industrien skal bidra til lavutslippssamfunnet
- Industrien skal ha god markedsadgang
- Industrien skal støtte opp under regjeringens beredskaps- og sikkerhetspolitikk.
LMI ga i sitt innspill til industrimelding blant annet vekt på bedre rammevilkår for styrket eksport.
– Vi ser at våre innspill anerkjennes, og de overordnede prioriteringene er viktige, men for å styrke norsk legemiddelindustri er det avgjørende at regjeringen kommer med mer konkrete tiltak. Eksisterende virkemiddel er ikke tilpasset denne industrien. Lån- og tilskuddsordninger må innrettes konkret for å øke konkurransekraften i norsk legemiddelproduksjon, sier Larsen.
Sikkerhet og beredskap
Regjeringen legger opp til at Industrimeldingen skal bidra til å ruste oss bedre for tiden vi er inne i og for tiden som kommer. Det er positivt at Industrimeldingen åpner for bruk av strategiske avtaler som et virkemiddel for forpliktende samarbeid mellom forsvarssektoren og aktører i næringslivet. Legemiddelindustrien har vært klar til å inngå denne type avtaler i flere år og det er veldig bra at dette nå skal komme på plass.
– I Industrimeldingen sier regjeringen at det skal etableres arenaer for strategisk samhandling og dialog med næringslivet for effektiv mobilisering av næringslivet i kriser. Samtidig opplever legemiddelprodusentene, som vil være kritisk i en krise, å bli holdt på gangen når det offentlige diskuterer legemiddelberedskap. Da blir det langt mellom ord og handling, sier Larsen.
Hun sier det imidlertid er positivt at regjeringen vil sikre forsyningen av medisinske mottiltak gjennom norsk tilknytning til EUs styrkede helseberedskapssamarbeid. I tillegg vil regjeringen etablere en kompetanse- og nettverkshub for legemiddelproduksjon som bygger på eksisterende miljøer og kompetanse, og oppdraget er gitt til Siva, Innovasjon Norge og Forskningsrådet.
– Dette er avgjørende for å sikre norsk helseberedskap, sier Larsen.
Økt konkurransekraft og samarbeid med Europa
Helse er en av de store samfunnsutfordringene framover, og industrien er viktig for å sikre innovative løsninger både nasjonalt og globalt. Legemiddelproduksjon er en av de mest produktive næringene i Norge og kan bidra til betydelig verdiskaping og sysselsetting. EU har pekt på livsvitenskap som en av de viktigste næringene for økt vekst. I regjeringens Industrimelding er det gjort andre prioriteringer.
– Norske myndigheter bør sikre forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser som stimulerer til økt industriell produksjon og eksport i legemiddelindustrien. Det trengs et tettere samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet for å sikre en helhetlig eksportsatsing, sier Larsen.