
Konferansen i Tromsø arrangeres av Tekna og går over to dager, med full storsal i Hotel Clarion Edge under plenumsesjonene.
LMI var på scenen under en parallellsesjon, som handlet om «Vaksine og immunologi».
– Legemidler har stor betydning for at havbruk er blant Norges største eksportnæringer i dag. Og takket være vaksiner, er antibiotikabruken redusert med hele 99 prosent fra 90-tallet, innledet Monica Larsen.
Godkjente legemidler
Men hun presiserte at det er veldig viktig å bruke legemidler som er godkjent for nettopp det de skal brukes til.
– Registrerte produkter gjennomgår strenge tester for å sikre at de er trygge for bruk i akvakultur. Dette inkluderer evaluering av deres innvirkning på fiskehelse, miljøet og mennesker – både forbrukere og operatører som håndterer produktene. Omfattende sikkerhetsdokumentasjon bidrar til å forhindre uønskede effekter og sikrer velferden til både fisken og økosystemet, sa hun.
Registrerte produkter må oppfylle de samme regulatoriske kravene som legemidler til mennesker. Dette sikrer at de er trygge, effektive og av høy kvalitet, noe som gir både produsenter og forbrukere økt tillit. Og at fiskehelsen ivaretas ved pålagt bivirkningsovervåkning.
LMI-medlemmer på scenen
Et stabilt regelverk gir forutsigbarhet, noe som gjør det attraktivt for legemiddelselskaper å investere i utvikling av nye registrerte produkter. Dette er avgjørende for en bærekraftig akvakulturnæring.
– Legemidler som ikke er registrert og godkjent for akkurat det det brukes til, såkalt off label, må bare brukes når det er helt nødvendig – og av medisinske årsaker, avsluttet Monica Larsen.
Flere andre foredrag ble holdt av LMIs medlemsselskaper. Både MSD Animal Health og Pharmaq holdt flere innlegg hver. Under kan du se noen av dem.



