En aldrende befolkning, klimaforandringer, livsstilssykdommer og antibiotikaresistens (AMR) er blant utfordringene vi står overfor. Tilstander som kreft, hjerte- og karsykdommer, demens og KOLS øker, psykiske lidelser er en stor utfordring, og rapporten anslår i tillegg at rundt 20-30 millioner europeere lider av en sjelden sykdom.
– EFPIAs 2024 Pipeline Review er en viktig påminnelse om at mange mennesker lever med alvorlig og livsbegrensende sykdom, men der nye medisiner kan være en viktig livline. Det er spennende å se fremskrittene innen forskningen, og mangfoldet i innovasjonene som kommer fra legemiddelindustrien for å møte disse helseutfordringene. Investeringen vi ser i nye vaksiner og behandlinger for å møte helsetruslene fra AMR gir også håp. Det er imidlertid mye mer vi kan oppnå hvis EUs beslutningstakere samarbeider med oss for å stimulere til mer forskning og utvikling på dette viktige området, uttaler Natalie Moll, administrerende direktør i EFPIA, på organisasjonens nettsider.
Hun mener at politisk ustabilitet og en stadig utviklende sykdomsbyrde betyr at vi nå, mer enn noen gang, må støtte Europas helseberedskap og Europas evne til innovasjon for pasienter.
– Dette kan bare oppnås gjennom retningslinjer levert gjennom en sammenhengende europeisk livsvitenskapsstrategi og en samarbeidstilnærming mellom alle interessenter, sier hun.
Noen nøkkeltall fra rapporten:
Nye, godkjente legemidler
- I 2023 ga EMA 77 markedsføringstillatelser, hvorav 39 var nye aktive substanser (NAS).
- De terapeutiske områdene onkologi (13) og nevrologi (7) hadde flest NAS-godkjenninger i 2023.
- Per november 2024 hadde EMA utstedt 97 markedsføringstillatelser, hvorav 56 var nye aktive substanser.
Kliniske studier
- Antallet globale kliniske studier sponset av industrien har falt siden toppen i 2021, men ligger fortsatt over nivået før pandemien.
- I 2023 ble det gjennomført 5 760 industrisponsede kliniske studier (alle faser).
- Per november 2024 er det 5 488 kliniske studier
- Onkologi er det største terapeutiske området for kliniske studier og utgjorde 29 % av studiene som ble initiert i 2023.
- Onkologi og nevrologi utgjorde til sammen 36 % av globale kliniske studier som ble startet mellom 2018 og 2023.
Innovasjonsområder
- Siden 2022 har det blitt startet 175 kliniske studier med AAV-baserte genterapier (terapier basert på adenoassosiert virus (AAV)), med fokus på nevrologi og nevromuskulære indikasjoner.
- Det har blitt igangsatt 37 kliniske studier med mRNA-terapeutiske vaksiner innen onkologi siden 2022, hvorav 86 % er i fase 1.
- Det er for tiden 97 antimikrobielle produkter (antibiotika og biologiske legemidler) i aktiv klinisk utvikling, inkludert 57 antibiotika og 40 ikke-tradisjonelle antimikrobielle midler.
Fremvoksende trender
Rapporten fremhever flere innovasjonsområder, som:
- Vaksiner relevante for antimikrobiell resistens (AMR).
- Nye antimikrobielle midler.
- Vaksiner mot ikke-smittsomme sykdommer.
- mRNA-vaksiner mot kreft.
- Genterapier for sjeldne sykdommer
Disse innovasjonene har potensial til å møte betydelige udekkede medisinske behov og transformere behandlingsparadigmene i sine respektive felt.
Les hele rapporten her: