– DMPs endring i praksis rundt hvilke klinikere som kan gi innspill i metodevurdering av legemidler, er uheldig. Vi er bekymret for at det vil føre til at man mister verdifull kompetanse inn i metodevurderingene, skriver LMI-direktør Leif Rune Skymoen i en e-post til Dagens Medisin.
Dagens Medisin omtalte nylig at Fredrik Schjesvold, overlege ved Avdeling for blodsykdommer og leder og grunnlegger av Oslo myelomatosesenter ved Oslo universitetssykehus, ikke fikk delta i vurderingen av ny kreftmedisin.
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) anser klinikere som har fått privat betaling for å sitte i advisery board for firmaet som har det aktuelle legemiddelet, som inhabile.
– Kravene kan forlenge prosessene, og i verste fall føre til lengre ventetid for pasienter, sier Skymoen.
Viser til eksisterende avtaler
Direktøren peker også på at helse- og omsorgsdepartementet har uttalt at det er behov for mer offentlig-privat samarbeid. Skymoen mener DMPs regler vil gjøre den typen samarbeid vanskeligere, og påvirke målet om flere kliniske studier.
Han viser til avtalen mellom Legeforeningen og LMI om offentliggjøring av verdioverføringer til helsepersonell, og egne avtaler med helseforetakene.
– LMIs medlemmer forholder seg til bransjeregler som legger opp til en høy etisk standard, samt offentliggjøring av alle verdioverføringer fra industrien til leger. I et lite miljø som Norge, vil DMPs endring i praksis gjøre en rekke av de fremste kliniske ekspertene, til inhabile i metodevurderinger. Det er et stort tap for vurderinger som skal gjøres på et best mulig kunnskapsgrunnlag.