Antibiotikaresistens: Alle monner drar  

Man kan lett føle seg utilstrekkelig i kampen mot en av verdens største helsetrusler: antibiotikaresistens. Men det er mye du og jeg kan bidra med.

Publisert 20. november 2024
Illustrasjonsfoto, KI-generert

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er antimikrobiell resistens (AMR) en av de største helsetruslene vi står overfor i dag. Bare i 2019 døde over 1,2 millioner mennesker av behandlingsresistente infeksjoner, og dette tallet kan stige til 10 millioner hvert år i 2050.  

Denne uken markeres World AMR Awareness Week.

Vaksiner 

Vaksiner forebygger infeksjoner som ellers ville trenge antibiotikabehandling. I tillegg vet vi at en del virusinfeksjoner feilaktig behandles med antibiotika. Dessuten kan virusinfeksjoner gjøre deg mer utsatt for bakterielle infeksjoner, som kan medføre antibiotikabruk. Utover å redusere antibiotikabruk, kan vaksinasjon i seg selv bidra til redusert sykdomsutvikling, færre sykehusinnleggelser og dermed lavere risiko for smitte med resistente bakterier.  

En rapport fra WHO slår fast at vaksiner kan forebygge 500 000 AMR-relaterte dødsfall hvert år, redusere antibiotikabruken med 22 % og redusere kostnadene ved å behandle antibiotikaresistente infeksjoner med rundt 30 milliarder dollar (= 330 milliarder kroner) hvert år. Vaksiner er altså en del av løsningen. 

Les LMIs posisjonsnotat om vaksiner her 

Miljø 

Hvis antibiotika kastes i søpla eller skylles ned i toalettet, kan det skade miljøet. Apotekene har siden 2021 markert verdens antibiotikadag med en returkampanje. Kampanjen varer i hele november, og er et samarbeid med Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP), skriver apotek.no.  

Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen, oppfordrer folk til å levere medisinrester til apoteket. 

– Apotekene tar alltid imot gamle medisiner, ikke bare antibiotika. Men det er spesielt viktig å levere tilbake antibiotika, sier hun.  

Politikk

Små politiske grep kan gjøre stor nytte, påpekte LMI i en kronikk i Altinget og et intervju i NRK Ekko i desember i 2023. Her påpekte seniorrådgiver Anne Margrethe Hausken Nordberg og direktør Leif Rune Skymoen at Norge har gjort mye bra allerede, men de la tre forslag til tiltak på bordet:  

  • Sikre tilgang til – og beredskap av – riktig antibiotika i Norge. Mangel på antibiotika og markedssvikt utløser behov for alternative finansieringsmodeller som frikobler pris fra volum.
  • Innføre voksenvaksinasjonsprogram. Dette har nå regjeringen foreslått å innføre, men programmet bør trappes opp til å omfatte alle FHI-anbefalte vaksiner, med offentlig finansiering.
  • Tillate nordiske og engelske legemiddelpakninger. Her jobber DMP med en nordisk pilot som et første steg på veien.  

Norge har en lang tradisjon for å engasjere seg i global helse gjennom, blant annet WHO, og er representert i WHOs hovedstyre ved departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), Cathrine Lofthus. Tidligere i høst lanserte HOD en ny WHO-strategi, der det blant annet understrekes behovet for tilgang til medisiner og vaksiner for alle.  Strategien peker også på å støtte innsatsen for å bekjempe antimikrobiell resistens (AMR) ved å forbedre forebyggingen av sykdom, fremme ansvarlig antibiotikabruk, samt å forbedre global tilgang og gjensidig ansvarlighet for implementering. Behovet for å utvikle nye antimikrobielle legemidler understrekes også.  

– Det er bra at antibiotikaresistens er et eget satsingsområde i Norges WHO-strategi. Det er i tråd med internasjonale prioriteringer, og det er viktig at Norge har en tydelig stemme her. Norge bør være et foregangsland både nasjonalt og internasjonalt på dette feltet, sa LMIs administrerende direktør Leif Rune Skymoen.   

Nylig la regjeringen også fram en ny strategi mot antimikrobiell resistens (AMR).   

– Siden forrige strategi utløpte for fire år siden, har Norge manglet en strategi mot en av verdens største helseutfordringer. LMI er glad for at en langsiktig strategi nå er på plass og forventer at det følges opp med konkrete tiltak i handlingsplaner, sa Skymoen da strategien ble lansert.  

– Det er nå viktig at strategien følges opp med gode handlingsplaner. Vi ser fram til å jobbe sammen med norske myndigheter på dette viktige området, sier han.  

Så hva kan du og jeg gjøre?  

  • Takke ja til vaksiner – de forebygger sykdom 
  • Holde oss friske – særlig når vi reiser i land der resistens er utbredt
  • Bruke antibiotika bare når det er absolutt nødvendig 
  • Levere antibiotika som ikke skal brukes tilbake på apoteket
  • Spre budskapet om AMR Awareness Week