– Det er ikke tatt en beslutning om nye anbud i blåreseptordningen nå fordi andre anskaffelser prioriteres, blant annet oppdraget DMP har fått innen vaksiner. Vi vil komme tilbake med anbud i blåreseptordningen kanskje neste år, avhengig av føringer fra HOD. Det sa Hallstein Husbyn, enhetsleder i DMP, på LMIs frokostmøte om anbud i Blåreseptordningen.
Hensikten med møtet var å samle ulike aktører for å dele erfaringer fra piloten og det første anbudet i ordningen. Redaktør i Dagens Medisin, Martin Grey, ledet møtet på vegne av LMI, og understreket at det å dele perspektiver kan bidra til at myndigheter og industrien i større grad kan nærme seg hverandres ståsted.
DMP mener anbud har oppfylt de legemiddelpolitiske målene
– Blåreseptordningen er sannsynligvis en av verdens beste nasjonale refusjonsordninger for legemidler, sa Hallstein Husbyn i sin innledning. Han la vekt på at hensikten med anbud er at flere får tilgang til legemidler uten å belaste folketrygden unødig,
DMPs erfaringer med anbud i ordningen så langt er:
- Økt antall pasienter har fått tilgang uten at folketrygden har litt belastet unødig
- Ingen pasienter blir tvunget til å bytte legemiddel
- Spesialist- og brukergruppene er viktig for å sikre gode anbud
- Anbudsvinnere forskrives per nå i stor grad til nye pasienter
- Gode rabatter oppnås også uten ordninger hvor «winner takes all»
- Oppfyller de legemiddelpolitiske målene
– Vi mener at anbudet i blåreseptordningen oppfyller de legemiddelpolitiske målene. Samtidig må staten opptre som en rasjonell innkjøper. Blir prisene for lave så vil det gå utover tilgangen til legemidler, sa Husbyn.
Ønsker bedre involvering og bedre tilgang for sub-grupper
Margaretha Hamrin, leder Pasientorganisasjonen for Familiær Hyperkolesterolemi (FH) ga sine erfaringer med prosessen rundt piloten og anbudet. Hun pekte på at selv om flere pasienter har fått tilgang til legemiddel, så er det ifølge FH ikke den den gruppen som trenger det mest, nemlig de unge med arvelig høyt kolesterol. Hun etterlyste derfor en sikkerhetsventil i anbudene, som gjør at det er de som trenger legemiddelet mest som faktisk får det – og bedre involvering av pasientene.
Anbud innskrenker legenes verktøykasse
Hans-Christian Myklestul, fastlege og nestleder i allmennlegeforeningen ga i sitt innlegg perspektiver på hvordan anbud påvirker legenes mulighet til å gi rett behandling til rett pasient.
– For legene er det bra å ha et stort utvalg legemidler for å skreddersy behandling til hver pasient, sa Myklestul og pekte på at anbud kan redusere denne muligheten.
Kan oppnå ønsket effekt uten bruk av anbud
– Myndighetene kan oppnå lavere pris uten bruk av anbud, og vi mener at de heller bør bruke forhandling og de andre virkemidlene som finnes i blåreseptordningen i dag, sa Leif Rune Skymoen i sitt innlegg.
LMI og industrien har med reagert, og fryktet at når anbud tas i bruk som virkemiddel for å presse pris, risikerer det å undergrave ordningen.
– Vi ser nå at bruk av anbud vil bli begrenset. Vi ser også at våre to innspill om at pasienter ikke skal tvinges til å bytte og at det må være flere vinnere i et anbud følges. Det er bra, sa LMI-leder Leif Rune Skymoen i sitt innlegg der han også takket Husbyn i DMP for et godt innlegg og imøtekommende holdning. – Vi skal fortsette denne dialogen med innestemme, avsluttet Skymoen.