LMI i høring på næringsbudsjettet for 2025

-Vi er overrasket over at det ikke finnes noen midler i statsbudsjettet som støtter opp om satsingen på eksport av legemidler, sa Skymoen i torsdagens høring.

Publisert 17. oktober 2024

Torsdag stilte administrerende direktør i LMI Leif Rune Skymoen og politisk seniorrådgiver Thordis Widvey Haugen i muntlig høring i næringskomiteen om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

I høringen vektla Skymoen at helseindustrien er en viktig brikke i omstillingen av norsk økonomi og gjennomføringen av reformen «Hele Norge eksporterer» hvor målet er å doble eksporten innen 2030.

– Norsk helseindustri har allerede en eksport på 22 mrd. i året. Legemiddelbransjen står for over 70 % av denne eksporten. Det er en av de mest produktive næringene etter olje og gass, sa Skymoen i høringen.

Skymoen var tydelig på at derfor burde vært klare midler for å støtte opp under denne satsningen.

-Vi er overrasket over at det ikke finnes noen midler i statsbudsjettet som støtter opp om satsingen på eksport av legemidler – eller annen satsing på helseindustri.

Kom med forslag til økt produksjon av legemidler

For å øke norsk legemiddelproduksjon har regjeringen utredet hvordan man kan opprette et senter for produksjon av biologiske legemidler, som dekker hele verdikjeden fra forskning til internasjonale markeder.

-En katapult for legemiddelproduksjon kan brukes som virkemiddel i utviklingen av et slikt senter. For å få til det må komiteen legge føringer om at midlene til Katapultordningen ikke utelukkende skal gå til allerede utnevnte katapultsentre. Midlene må også kunne benyttes til å etablere nye. For eksempel en egen helsekatapult som omfatter legemiddelproduksjon, sa Skymoen.

Grønn produksjon og gründersatsing

I likhet med flere andre, jobber også legemiddelindustrien for en grønnere produksjon. Regjeringen skriver at «Grønn plattform har blitt et sentralt virkemiddel for å nå regjeringens mål om et grønt industriløft.”

-LMI er bekymret for at det kan virke begrensende. Grønt industriløft omfatter ni konkrete næringer, men betraktelig flere industrier enn de ni har miljøprosjekter som de ønsker å søke støtte til gjennom grønn plattform. Tilskudd gjennom en slik ordning, vil for mange større selskaper kunne være avgjørende for om produksjon legges til Norge eller om den havner i et annet land, sa Skymoen.

Avslutningsvis nevnte også LMI at regjeringens gründersatsing heller ikke treffer industrier som har en lang og forskningsdrevet produktutvikling.

– For eksempel er et legemiddelselskap et gründerselskap i mer enn 3 år. De fleste oppstartsselskaper innen legemiddelproduksjon kan heller ikke stille pantesikkerhet, noe som gjør det krevende å søke om lån gjennom offentlige ordninger som krever nettopp det, sa Thordis Widvey Haugen og etterlyste låne- og garantiordninger som også er tilpasset oppstartsselskaper med lang og forskningsdrevet produktutvikling.

Du kan lese det skriftlige innspillet fra LMI her.

Du kan se LMIs deltakelse på muntlig høring her.