Pasienter tapte over 3000 kvalitetsjusterte leveår i 2023 – enighet om at alle parter må ta grep

Det er pasientene som taper på at ventetiden på nye legemidler er lang. Det var deltakerne på "Venterommet" under Arendalsuka enige om.

Publisert 13. august 2024
Foto: Fartein Rudjord/LMI

Under LMI, Kreftforeningen og FFOs møte «Venterommet» fikk vi betraktninger og historier fra flere parter på hvorfor det stadig tar lenger tid å få godkjent nye og innovative medisiner i Norge.

–⁠ For å lykkes er vi nødt til å erkjenne at iveren etter å spare penger på legemidler har gått for langt. Skal vi klare å gi pasientene raskere tilgang må vi erkjenne at målet om lavest mulig pris står i veien. Også må vi se på legemidler som investeringer og ikke kun utgifter, sa administrerende direktør i LMI Leif Rune Skymoen.

Foto: Fartein Rudjord/LMI

Helsetap for pasientene

Under møtet la Menon Economics frem en ny rapport gjort på oppdrag fra LMI, Kreftforeningen og FFO, som viser at 6500 pasienter har gått glipp av over 3000 kvalitetsjusterte leveår som følge av ventetid for nye legemidler. I gjennomsnitt ventet pasientene 2,9 år.

I møtet ga også helseminister Jan Christian Vestre uttrykk for sin frustrasjon over at ventetiden er for lang. Helseministeren sa også at han var utålmodig på å få ventetidene ytterligere ned.

–⁠ Jeg tror ikke de fem punktene som ble fastsatt på dialogmøtet før sommeren er nok, men når jeg leste sakene om hvor lang ventetiden var, ble vi nødt til å gjøre noen straksgrep, sa helseminister Jan Christian Vestre.

Vestre møtte også leder av helsekomiteen Tone Trøen og helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud til debatt.

Leder av Beslutningsforum Terje Rootwelt sier han forventer mer lovende tall for saksbehandlingstid i år, men sier den lange ventetiden er et problem.

–⁠ Saksbehandlingstiden er for lang og få ting har irritert meg mer enn det. Men det jobbes også
intens med å få ventetiden ned, sa Rootwelt under Venterommet.

Foto: Fartein Rudjord/LMI

Sterke historier

Møtet startet med en sterk samtale med pasient Gunhild Haugejorden som ble diagnostisert med blodkreft i 2015 og Mira Mykletun som er mor til en sønn med diagnosen akondroplasi, som er mest kjent som den vanligste formen for kortvoksthet. Sammen med klinikerne Fredrik Schjesvold og Svein Otto Fredwall fortalte de om hvordan medisiner de hadde trengt ikke var godkjent for offentlig refusjon i Norge.

Arrangementet Venterommet- Har vi rett resept? På Venterommet til FFO, Kreftforeningen og LMI med partnere skal vi forsøke å forklare hvorfor ventetiden på nye medisiner stadig blir lengre – og hva pasientene og samfunnet taper på å vente. Foto: Fartein Rudjord/LMI

I Venterommet tok direktør for Medisinske produkter Audun Hågå, divisjonsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp Tommy Juhl Nielsen og leder av pasienttilgangsutvalget i LMI Kirsti Nyhus oss gjennom hva de ulike aktørene kan bidra med for å møte pasienters behov og forventninger.