Anna Alassaad, prosjektleder for rapporten, mener det er på tide å begynne å prøve ut ulike betalingsmodeller for ATMP (Advanced Therapies Medicinal Products). Genterapi, celleterapi og vevsterapi er eksempler på slike avanserte terapier.
Representanter for legemiddelindustrien i Norge er imponert over arbeidet og samarbeidet som er gjort, og håper noen lignende kan gjøres i Norge.
Sverige har, som Norge, ambisjon om å være ledende innen life science, og implementering av presisjonsmedisin og ATMP i den svenske helsetjenesten løftes som en viktig del av denne utviklingen. Men for å lykkes med en bærekraftig implementering må det finnes formålstjenlige metoder for metodevurdering, prissetting og betaling av produktene. I 2020 fikk derfor TLV i oppdrag fra den svenske regjeringen å analysere utfordringene og mulighetene på dette feltet, se om, og i så fall hvordan, metodene for helseøkonomiske vurderinger bør endres, og om det er mulig å finne nye betalingsmodeller for presisjonsmedisin og ATMP som er bærekraftig både for samfunnet og for selskapene. Rapporten oppsummerer arbeidet som er gjort.
Viktige spørsmål og noen svar
«Når produsenten har prissatt et legemiddel til 20 millioner kroner – hvordan gjør vi det når betaleren sier at pengene ikke finnes, selv om vi har beregnet av helsegevinsten er tilstrekkelig stor til å forsvare prisen? Når betaleren avstår fra å behandle pasienter fordi det er en viss risiko for at behandlingen ikke holder det den lover – kan vi finne måter der produsenten og betaleren deler på risikoen rundt effekten av behandlingen?,» skriver TLV.
«En av våre viktigste konklusjoner er at en forutsetning for tilgjengeliggjøring av disse nye teknologiene til svenske pasienter- til en rimelig kostnad for det offentlige – er at alle berørte parter ser og tar sitt ansvar for å finne bærekraftige løsninger. Dette gjelder selskapene som prissetter sine produkter, regionene og helse- og sykehussektoren som møter pasientene, og myndighetene som tar beslutningene på nasjonalt nivå», skriver de videre.
Industrien i Norge er imponert
Kristin Svanqvist, leder i LMIs ATMP-utvalg, er imponert over hvor raske svenske myndigheter er med å forberede implementering av innovativ legemiddelbehandling gjennom raskt å starte offentlige utredninger. Huner også imponert over måten de involverer alle relevante aktører.
– Vi ser nå starten på et paradigmeskifte i legemiddelbehandlingen og aldri har det vært viktigere å være forberedt på fremtiden. Avansert behandling er som navnet tilsier – avansert og krevende. Avansert fordi det er svært kostbart, og krevende fordi vi må tenke nytt både rundt dokumentasjon på effekt, sikkerhet og kvalitet; hva den skal inneholde og hvordan den skal brukes brukes. Den etablerte måten å vurdere, verdisette og prissette legemidler på, utfordres. Selv om TLVs rapport ikke kommer med banebrytende forslag og løsninger, så er jeg imponert over at de allerede har identifisert de største utfordringsområdene, hvordan de samhandler med hele aktørbildet og samtidig klarer å løfte dette til politisk nivå. For å finne gode løsninger for den enkelte pasient og samfunnet må myndigheter og legemiddelindustri til å samarbeide på en ny måte i gjerne i partnerskap. Vi kan starte med å lære av våre naboer, sier Svanqvist.
Også Veronika Barrabes, daglig leder i Novartis Norge, ett av selskapene som utvikler slike avanserte terapier, mener den svenske TLV-rapporten setter standarden for hvordan vi bør jobbe i Norge for å gjøre nye behandlinger tilgjengelig for pasientene.
– Denne rapporten løfter ikke bare viktige problemstillinger, men også et reelt ønske om å finne løsninger slik at revolusjonerende nye behandlingsmetoder som genterapi, celleterapi og vevsterapi kan tilbys pasientene så fort som mulig. Og samarbeidet om denne rapporten, på tvers av mange interessentgrupper som blant annet legemiddelindustrien, akademia og pasienter, viser hvordan vi kan finne løsninger når alle parter jobber sammen. Vi har lignende eksempler på godt samarbeid også i Norge, gjennom blant annet Handlingsplanen for kliniske studier, så vi vet vi kan når det er en vilje og nysgjerrighet til stede for å finne gode løsninger. TLVs rapport er anbefalt lesning for alle som er opptatt av hvordan avanserte terapier kan bli tilgjengelig for oss i Norge, sier Barrabes.
Hege Edvardsen og Karoline Knutsen, begge seniorrådgivere i LMI med henholdsvis forskning og utvikling (inkludert ATMP) og markedstilgang og finansiering av legemidler som sine fagområder, mener dette er en svært grundig rapport som blant annet gir mange gode innspill til hvordan usikkerhet i datagrunnlag og langtidseffekt kan vurderes.
– Vi ser frem til at de skal presentere rapporten nærmere på vårt frokostmøte 22. juni, som skal handle om nettopp erfaringene rundt alternative prisavtaler, sier Edvardsen.
Les hele rapporten
Hur ska vi utvärdera och hur ska vi betala?
Les også