TV2 har den siste tiden satt ekstra søkelys på markedet for falske legemidler. I en av nettsakene viser TV2s reporter hvor enkelt kinesiske produsenter gikk med på å piratkopiere Paracet med helt andre ingredienser enn originalen har.
TV2-innslaget fra Kina kan du se her.
Finn-Erik Robstad, reporter i TV2 gjestet også studio, sammen med Kai Mjaanes. Robstad var reporter i saken som viste hvor enkelt man kan få piratkopiert medisiner fra kinesiske produsenter.
Programleder i TV2 Nyhetskanalen, Yvonne Fondenes, stilte spørsmål til Mjaanes om hva vi gjør for å beskytte oss mot slike forfalskninger.
– Falske legemidler er en stor trussel mot en frisk fremtid for mange mennesker. Derfor besluttet EU og EØS at fra og med i fjor så skal alle reseptbelagte legemidler, være serialisert og kunne kontrolleres. Alle reseptbelagte legemidler får en liten kode som du ser her (bilde under). Denne koden kan apotek og grossist sjekke. Legemiddelprodusentene har betalt for et system som dekker hele Europa, som de melder alle legemidlene inn i. Slik at et apotek eller sykehus kan lese koden og få bekreftet at legemidlet er ekte. Systemet gikk i drift fra og med i fjor. Det kan fortsatt være noen legemidler der hjemme som ikke har den koden på seg, men etter hvert vil alle reseptbelagte legemidler ha en slik kode, fortalte Mjaanes.
Programleder Fondenes spurte videre om det er umulig å kopiere denne koden.
– Det er sagt at det skal være omtrent 1 på 10.000 sjanse for at du kan gjette det serienummeret. Slik at det er liten sjanse for det.
– I vårt eksempel var det først og fremst Paracet som skulle forfalskes, men hvilke legemidler forfalskes det mest av?
– Den største risikoen for forfalskninger har man tenkt er reseptbelagte legemidler, og dyre legemidler, noen legemidler koster mye penger, som for eksempel kreftmedisiner. Her kan man enkelt tjene masse penger, dersom man klarer å få et falskt legemiddel inn. Det gjør veldig stor skade. Pasienter som får feil legemidler kan dø av det, sa Mjaanes.
– Hva med koronavaksinen da, for eksempel?
– Man gjorde en risikovurdering da vi satte opp systemet, og tok for eksempel ikke med ikke-reseptbelagte legemidler, men tok med for vaksiner. Man tenkte at kanskje ikke det var så risikofylt i forhold til forfalskninger som andre reseptbelagte legemidler var. Men nå kommer snart koronavaksinen, og i løpet av de neste månedene får vi 1 milliard vaksiner til Europa, med produsenter som kanskje er nye i markedet, med produkter vi ikke har sett før. Men dette er også reseptbelagte legemidler, som vil ha denne koden på, og de kan sjekkes på apotek og i sykehus.
Innslaget kan du se her, det starter fra ca. 05.25. (For å se innslaget kreves innlogging på TV2 Sumo.)