Det avlyste møtet 20. mars, ble mandag formiddag holdt som webinar, streamet direkte fra LMIs lokaler.
Møtet om legemiddelberedskap og egenproduksjon ble arrangert av Farmaceutene, i samarbeid med LMI.
Her kan du se webinaret i opptak:
Kirsten Hjelle, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, holdt et innlegg om nasjonal legemiddelberedskap og hvilken rolle produksjon kan spille i legemiddelberedskap. Hjelle fortalte om arbeidet rundt delrapporten om legemiddelproduksjon.
– Kun en marginal andel av legemidler som brukes i Norge, produseres i Norge. I rapporten har vi pekt på svakheter ved dette. Blant annet legges ofte produksjon til land i Asia, og dermed får man en lang forsyningskjede frem til Norge, sa Hjelle.
I rapporten har Helsedirektoratet kartlagt dagens situasjon.
– Vi har nå 12 produksjonsbedrifter i Norge. Disse besitter god kompetanse innen teknologi og de har kapasitet til å produsere legemidler som det i dag er mangel på. Vi må tilrettelegge for styrket legemiddelproduksjon i Norge. Strategien som vi omtaler i rapporten har en proaktiv tilnærming med statlige forsikringsordninger. Vi må ha en klar policy rundt innkjøpspolitikk og regelverk, med tilpassede rammevilkår, sa Hjelle.
– Politisk vilje, samarbeid og risikokapital
Arne-Petter Sanne, prosjektleder i Statens legemiddelverk (SLV), fortalte om legemiddelverkets Prosjekt Produksjon. Han pekte på både helse- og næringsperspektivet rundt legemiddelproduksjon i Norge.
– Vi skal se på de 12 anbefalingene som kommer fra Helsedirektoratet og iverksette relevante tiltak. Når det gjelder beredskap må vi være forberedt på en krise og ha råvarer tilgjengelig. Vi må starte produksjon for å møte behovene. Når det gjelder næringsutvikling må vi se på fortrinnene Norge har i forhold til andre produksjonsland. Her trengs det politisk vilje, samarbeid og risikokapital, sa Sanne.
Utvikle og styrke kompetansen
Leif Rune Skymoen, CEO i Curida fortalte om hva de ser på som viktige rammevilkår for å få til produksjon i Norge.
– Vi har under siden korona kom til landet unngått den helt store krisen på legemiddelfeltet. Det er nok fordi vi har vært flinke til å begrense smitten, og ikke fordi vi har god nok beredskap. Vi trenger bedre beredskap i Norge.
Gjennom Investinor eier staten 20 prosent av Curida.
– Jeg har ikke tro på at staten kan gå inn og utvikle nye legemidler like bra som de private, store internasjonale aktørene som finnes. Derimot har de en rolle å spille, ved å inngå avtaler med produsentene som sørger for at vi får de forsyningene vi trenger. Vi må sørge for at kompetansen vi har i Norge ikke forsvinner, men styrkes og utvikles. Staten kan hjelpe til med investeringer, midler eller stille med garantier for å ta vekk noe av risikoen. Vi har mye kunnskap på området, og mulighet til å produsere flere legemidler i Norge. Nå må vi gå fra utredning til handling, sa Skymoen.
Suksessen i Vistin Pharma
Kjell-Erik Nordby, CEO i Vistin Pharma delte sine tanker om hva som skal til for å skaffe en suksessfull norsk legemiddelindustri.
– Vi viser at vi kan drive verdiskapende og lønnsom produksjon i Norge. Hos oss er det volum og produksjonskostnader som har gjort at vi har lykkes. Vi er en av verdens største produsenter av Metformin til diabetespasienter. Nå skal vi doble produksjonskapasiteten, når vi har fylt opp kapasiteten blir vi kanskje verdens største produsent av Metformin.
Nordby forteller at Vistin Pharma har hatt full produksjon under korona og at de har vært leveringsdyktige.
– Lokale produsenter kommer fremover til å bli mer og mer verdsatt, dette blir en øyeåpner nå, da slipper vi den lange verdikjeden. Vi kan også produsere andre ting, men da må økonomi og forretningsmodell være på plass, sa Nordby.
Samarbeid og dialog
Monika Larsen, seniorrådgiver i LMI, oppsummerte møtet ved å trekke frem viktigheten av dialog og samarbeid mellom det private og offentlige.
– Det er viktig med tydelige bestillinger og definerte roller og ansvarsområder. Økt næringsutvikling henger sammen med anbefalingene om økt produksjon av legemidler. Vi har i Norge i dag 12 produksjonsbedrifter, og disse står for tre av fire arbeidsplasser innen legemiddelindustrien i Norge, sa Larsen.