– Sammen med partnere har vi siden januar jobbet med å utvikle en koronavaksine. Det er utrolig gledelig at vi har funnet en vaksinekandidat som vi mest sannsynlig vil starte fase I-testing på allerede nå i september.
– For å akselerere utviklingen, har vi utvidet samarbeidet med det amerikanske helsedepartementet og sammen med dem har vi bidratt med en milliard dollar for å utvikle vaksinen og produksjon. Hvis studiene blir en suksess, så håper vi å ha den godkjent allerede tidlig i 2021, hvor den da skal bli tilgjengelig til not-for-profit, forteller den nye Norgessjefen for Janssen, Mario Klesse, som også sier at det for tidlig for å avgjøre om Norge kommer til å være involvert i den kliniske studien på koronavaksinen
– Vi utfører for øyeblikket globale undersøkelser, hvor også Norge er inkludert. Basert på dette, og andre faktorer for gjennomførbarhet, velger vi de aktuelle landene for studien. Blir vaksinen godkjent, kommer vi uansett til å jobbe tett med Legemiddelverket og norske myndigheter for å få en så effektiv prosess som mulig, slik at norske pasienter får rask tilgang til den, forteller Klesse, som for øyeblikket sitter på hjemmekontor i Østerrike.
Klesse startet nemlig som sjef for Janssen sitt norske kontor i februar, men etter bare noen uker sammen med sine nye kolleger måtte han av smittevernsmessige hensyn jobbe fra hjemmekontoret med familien i Østerrike. Planen om å flytte til Norge, er midlertidig utsatt som følge av koronasituasjonen.
Han forteller at selv om han savner ansikt-til-ansikt interaksjon med sine nye kolleger, er han imponert over hvordan alle har tilpasset seg de nye arbeidssituasjonene og utfordringene.
– Vår første prioritet er alltid å sørge for at pasienter som trenger våre medisiner mottar disse, samtidig som vi støtter helsepersonell som behandler pasientene. Deretter prioriterer vi å bidra til utvikling av behandlinger mot COVID-19, mens vi også gir betalt permisjon til helsepersonell ansatt hos oss, men som ønsker å bidra i den offentlige helsetjenesten. Globalt støtter vi helsepersonell gjennom en donasjon på 50 millioner dollar til helsepersonell som jobber i førstelinjen gjennom denne krisen, sier Klesse.
Økende informasjonsbehov
Mens hele verden jobber på spreng for å finne vaksiner og fungerende behandlinger mot COVID-19, fremhever Klesse at det fortsatt er mange millioner mennesker som behandles for andre sykdommer, og at behovet for god oppfølging av helsepersonell og pasienter med andre sykdommer og i andre behandlinger, har i større grad blitt en del av hverdagen.
– Vi ser at helsepersonell har et økende informasjonsbehov om hvordan de skal behandle pasienter som går på våre medisiner, for eksempel kreftpasienter, relatert til koronainfeksjon, eller mulig koronasmitte generelt.
– Derfor har vi samlet så mye informasjon som vi kan og vi er tilgjengelig via både telefonog videosamtaler. Særlig i starten var nok denne type kommunikasjon mellom våre medisinske rådgivere og helsepersonell litt uvant, men det virker på meg som at alle har jobbet hardt for å tilpasse seg de nye måtene å kommunisere på, og jeg tror slike kommunikasjonskanaler vil bli hyppigere brukt også når koronapandemien avtar, sier Klesse.
Donerer 50 millioner dollar
Janssen har, gjennom sine eiere Johnson & Johnson, tatt en samfunnsaktiv rolle siden koronautbruddet endret verden for bare noen måneder siden.
Blant tiltakene er donasjoner av penger og utstyr til helsepersonell som jobber i førstelinjen i kampen mot viruset.
– Førstelinjen er kritisk i kampen for å hindre spredning av viruset. Derfor er vi stolt over at vi støtter helsepersonell gjennom donasjoner til organisasjoner som leder an i dette arbeidet, som for eksempel WHO COVID19 Solidarity Response Fund, eller gjennom å donere utstyr til arbeiderne, sier Klesse.