Selskapet er blant de ledende selskapene innen diagnostisk utstyr for å teste for koronaviruset. Etterspørselen har steget dramatisk, og det er krevende å levere nok. Men produksjonen er trappet opp og teamene gjør så godt de kan.
– I tillegg starter vi en studie for å undersøke om ett av legemidlene våre kan hjelpe pasienter med COVID-19, sier Mehdwan.
Etterspørselen er enorm
Roche er ett av verdens ledende legemiddelselskaper innen legemidler og diagnostikk, og nylig ble en ny analyse som kan brukes for testing av koronaviruset hastegodkjent av amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA). I Norge kjøres analysen på Roches testmaskiner cobas 6800 System, og disse kan raskt gi svar på om pasienten er smittet, samtidig som den er betydelig automatisert og på den måten ikke legger beslag på mye personell i en krevende tid.
Roche var allerede tidlig i mars i møte med helsemyndighetene for å øke testkapasiteten i Norge, noe selskapet har bidratt til gjennom å sette opp to nye testmaskiner ved Oslo universitetssykehus Ullevål og Akershus universitetssykehus (Ahus).
– Fokus de siste ukene har vært å sørge for å sette maskinene i stand til å driftes på sykehus og laboratorier, lære opp ansatte og generelt bidra til å opprettholde en så høy testkapasitet som mulig. Når det er sagt, så tror jeg alle skjønner at det er en utfordrende situasjon når en hel verden trenger det samme utstyret. Etterspørselen etter testutstyr er enorm, og jeg tror ingen forventer at ett selskap skal kunne møte den alene. Det er så fint å se at mange selskaper og laboratorier – offentlige som private – har trådt til i denne innsatsen, sier Mehdwan.
Globalt har Roche rundt 98 000 ansatte i mer enn 100 land. I Norge jobber 150 ansatte i de to avdelingene legemidler og diagnostikk. Det viktigste de gjør nå, foruten å holde seg friske og raske, er å sørge for at de har nok varer – altså medisiner og diagnostikk – til sine kunder. Roche har medisiner innen onkologi, immunologi, infeksjonssykdommer, oftalmologi, og nevrologi, i tillegg til diabetesbehandling og diagnostikk.
– I øyeblikket går produksjon og forsyningskjeder som de skal. Men vi står jo i en uforutsigbar situasjon, så vi følger utviklingen tett fra dag til dag. Når det er sagt, har vi gode planer for å håndtere en pandemi, slik at vi kan opprettholde driften selv under veldig krevende omstendigheter, sier hun.
Starter koronastudie
Noen av pasientene som blir smittet med koronaviruset, utvikler alvorlig lungebetennelse. I Kina har man behandlet mange av disse pasientene med et av Roches legemidler – et legemiddel som er godkjent mot revmatoid artritt og CAR-T relatert cytokinfrigjøringssyndrom, forteller medisinsk direktør Karsten Bruins Slot.
– Medisinen er en interleukin-6-hemmer og kan hindre en akutt overreaksjon fra immunforsvaret som kan oppstå hos noen covid-19-pasienter. Resultater fra en liten, ukontrollert studie fra Kina har vist bedring av kliniske symptomer, oksygenbehov og fallende inflammasjonsparametre etter behandling hos alvorlig syke covid-19-pasienter. Medisinen er blitt inkludert i de kinesiske behandlingsretningslinjene for covid-19 som en støttebehandling, og vi vet også at den brukes bredt i USA, Italia og noen andre europeiske land. Derfor ønsket vi å gjøre en klinisk studie, siden behandlingen av covid-19-pasienter foreløpig er off-label og denne medisinen så langt ikke er godkjent for denne typen bruk av noen legemiddelmyndigheter. Vi har nå startet en randomisert kontrollert studie som skal inkludere 330 covid-19-pasienter med alvorlig lungebetennelse, for å sammenligne effekt og sikkerhet av medisinen med placebo. Studien vil kjøres ved flere studiesentre i Europa. Ikke Norge, dessverre, men vi er i tett dialog med Legemiddelverket og deler ny informasjon med dem så raskt vi kan, sier Bruins Slot.
Andre studier settes på vent
Foruten koronarelaterte studier, er de fleste andre kliniske studier satt på vent. Det involverer blant annet mange norske pasienter. Bruins Slot sier de prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.
– Vi støtter de sitene som ønsker å fortsette å behandle pasienter i kliniske studier, og vi prøver å være fleksible på levering av studiemedisiner uten å komme fysisk til sykehusene. Monitorering kan gjøres over telefon eller elektronisk, hvis mulig. Det viktigste nå er å la helsepersonell fokusere på covid-19-pasienter og pasienter som av andre grunner er innlagt i sykehus, og å ikke utsette helsepersonell og pasienter for unødig smittefare. Dette er vanskelige og spesielle tider, så vi er fleksible og finner løsninger. Vi har rundt 30 studier i Norge gående nå, med rundt 200 pasienter inkludert, sier Bruins Slot.
Innovasjon på rekordtid
Han mener en positiv konsekvens av pandemien er at innovasjon plutselig kan skje med superfart.
– Se for eksempel på korona-studien vår. Jeg tror vi startet på studieprotokollen for et par uker siden. Nå har studien allerede FDA-godkjenning.. Alle studiesitene starter trolig opp i løpet av én uke – samtidig. Så når det oppstår en krise kan heldigvis innovasjon gå virkelig raskt. Og så har det en svært positiv påvirkning på samarbeidet mellom det offentlige og de private, og mellom legemiddelindustrien og det kliniske miljøet. Det håper jeg vi kan fortsette med etter krisen også. Jeg håper og tror at dette har vært en øyeåpner for mange av oss, sier Bruins Slot.
Han får støtte fra sjefen.
– I forrige uke deltok vi på arrangementet Hack The Crisis, med 700 deltakere både fra det offentlige og private. Alle pitchet ideer om hvordan de kan hjelpe, og de beste ideene delte en premiepott fra Oslo kommune. Det var så positivt å observere. Den offentlig-private dugnaden håper jeg vi kan fortsette med. Også når alt dette er over, sier Mehdwan.
Den viktigste prioriteringen for Mehdwan og hennes team her i Norge er imidlertid å ta vare på de ansatte, og naturligvis sikre forsyningene til norske pasienter.
– Det handler om mennesker, sier hun.
Roche gikk over til en løsning med hjemmekontor allerede før retningslinjene fra regjeringen kom.
– Vi legger stor vekt på å sikre de ansattes trivsel, at de har utstyret de trenger for å jobbe hjemmefra effektivt. Vi har lagt inn en daglig virtuell kaffepause, har hyppige allmøter og bestreber oss på å ivareta «den interne kulturen» selv i en tid hvor vi ikke kan møtes. For å respektere lunsjtid med familier og barn, forsøker vi å droppe møter mellom 11:30 og 13:00.
Hun tror også samfunnet nå kan få seg en skikkelig digital boost.
– Hos oss ble alle ansatte opplært i virtuelle måter å jobbe de første dagene. Selv om det strengt tatt ikke er noe nytt for oss, har vi virkelig fått satt denne kunnskapen på prøve. Krisen har vist oss at det går helt fint å jobbe effektivt praktisk talt på tvers av team og landegrenser.
Les også:
Våre fabrikker er i full drift
Universell kreftvaksine kan bli forsinket