Det er flere spørsmål enn svar i den situasjonen vi befinner oss i nå. Kan legemiddelindustriens ansatte som har som jobb å gjøre kliniske studier på sykehusene eller formidle informasjon om legemidlene sine til fastleger, egentlig gjøre jobben sin i disse dager? Hvordan påvirker unntaktstilstand og stengte grenser forsyningen av legemidler til det norske markedet, og hvordan påvirker det frakten av essensielle råvarer til norske legemiddelprodusenter? Hva kan industrien i Norge gjøre for å bedre situasjonen? Hva er føringene fra myndighetene?
LMI har blant annet satt ned et tverrfaglig «krise-utvalg», som skal se på disse og andre utfordringer vår bransje som helhet står oppe i nå.
Om å møte helsepersonell
Industrien og det offentlige helsevesenet er avhengig av hverandre, og samarbeidet fører til nye og bedre medisiner for norske pasienter. Mange av industriens ansatte har daglig kontakt med offentlig ansatt helsepersonell, enten fordi de samarbeider om kliniske studier der nye legemidler utvikles, eller fordi de som legemiddelkonsulenter overfører kunnskap om medisiner legene allerede bruker.
– Vi får mange spørsmål om hva vår bransjes ansatte kan gjøre opp mot sykehusene og fastlegene; om de kan gjøre jobben sin nå, eller om de da utsetter både seg selv, helsepersonell og pasienter for smittefare. Til det kan jeg si at vi fortsatt venter på svar fra myndighetene. Vi kontaktet dem for en uke siden, men har altså ikke fått svar. Det vi vet er at sykehusene nå innfører besøksforbud, og at det er innført restriksjoner ved de fleste sykehusene angående både kliniske studier, monitorering, audit og inspeksjoner. Vi som bransjeorganisasjon verken kan eller vil legge føringer på hvilken kontakt vår bransjes ansatte kan ha med sykehusene, så vi forholder oss til føringer fra myndighetene og – i deres fravær – sykehusene, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.
På våre nettsider har vi publisert en sak om ulike sykehus sine tiltak, og denne saken oppdaterer vi så fort vi får informasjon fra sykehusene og avdelingene:
Oppdatert kommunikasjon med helsepersonell og sykehus
Om norsk legemiddelproduksjon
– Når det gjelder legemiddelproduksjon i Norge vet vi at våre 11 produksjonsmedlemsselskaper ønsker å bidra, og flere av dem har kontaktet myndighetene uten å få svar. Ytterligere flere produksjonsbedrifter venter på å få henvendelser om økt produksjon, og står klare til å bistå. Vi forstår at myndighetene har mye å gjøre nå, og at dette er en uoversiktlig og kaotisk situasjon med mange ubesvarte spørsmål. Men vi stiller oss likevel uforstående til at disse henvendelsene ikke blir besvart, da dette kan være avgjørende for liv og helse, sier Bekkemellem.
Produsenter har også uttrykt bekymring rundt at mange av leverandørene av råvarer og virkestoff er i Kina og India, eller andre land som er hardt rammet av pandemien. Det blir viktig å jobbe for fortsatt fri flyt av varer til produksjon av legemidler gjennom alle landene som nå etter hvert får eller kan få restriksjoner og grensekontroller. For norske legemiddelprodusenter er det viktig at alt av farmasøytiske produkter havner på en eventuell prioriteringsliste for hva som kan slippes over grensene.
Om legemiddelmangel
Hamstring av paracetamol og insulin har ført til noen kortvarige utfordringer i Norge, men utover det er det per i dag ingen rapporter om mangler som følge av koronautbruddet. Samtidig er det vanskelig å forutsi hva som vil skje. Norske legemiddelprodusenter har fabrikker, maskiner og kvalifisert personell til å produsere legemidler, og noen har mulighet til å produsere andre legemidler enn de vanligvis produserer. LMI er i dialog med produsentene og forsøker å komme i dialog med myndighetene om hvordan vi som bransje kan bidra i krisen vi står oppe i.
LMI fortsetter arbeidet
LMI holder trykket oppe, til tross for at situasjonen er alt annet enn normal.
– Vi i LMIs administrasjon har nå hjemmekontor, i likhet med de fleste andre av dere som har mulighet til det. Vi holder oppe aktivitetsnivået, holder kontakten med våre europeiske og globale samarbeidspartnere, norske myndigheter og helsepersonell, og vi fortsetter å holde utvalgsmøter. Jeg har jevnlig videokonferanse-kontakt med de daglige lederne i datterselskapene våre, Felleskatalogen, Farmastat og Nomvec, der vi avklarer praktiske ting og får gjort forefallende oppgaver. Også i rådgivergruppa i adminstrasjonen legger vi opp til å ha jevnlige møter på videokonferanse, og jeg har oppfordret alle rådgiverne til å – så langt det lar seg gjøre – ha sine utvalgsmøter på denne måten også, sier Bekkemellem.
Tips eller ønsker om saker vi bør skrive? Kontakt kommunikasjon@lmi.no eller en på LMIs kommunikasjonsteam direkte.