Arbeiderpartiet lover en egen livsvitenskapskoordinator

Publisert 16. august 2018

Det sa Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, i Arendal i går.

Det var under en debatt, på spørsmål fra moderator Markus Moe, at en litt leende Kjerkol gikk med på å love næringen en egen koordinator, som kan sørge for bedre samspill mellom både de ulike departementene samt virkemiddelapparatet og sykehusene, dersom hennes parti kommer i regjering.

Debatten fant sted på slutten av LMI og UiOs arrangement om persontilpasset medisin under Arendalsuka. Der var aktører fra både næringen, fagetatene og politikerne samlet for å diskutere hvordan persontilpasset medisin kan føre til verdiskaping for både pasienter og samfunn i Norge.

Persontilpasset medisin

POLITISK ANSVAR: - Det er politikernes ansvar å sørge for at vi har klare ambisjoner når det gjelder persontilpasset medisin. Den dyreste behandlingen er faktisk den som ikke virker, sa Bekkemellem.

POLITISK ANSVAR: – Det er politikernes ansvar å sørge for at vi har klare ambisjoner når det gjelder persontilpasset medisin. Den dyreste behandlingen er faktisk den som ikke virker, sa Bekkemellem.

– Alle er enige om at utviklingen av diagnostikk og behandling har utrolige muligheter. Forskningen har gitt oss ny kunnskap om sykdom, og om hvordan vi kan hindre utvikling av sykdom. Å ha kunnskap er en ting, men å bruke den til å forandre noe er vanskeligere. Å gjøre bruk av kunnskapen krever at vi tenker annerledes i helsevesenet, det krever nytt teknisk utstyr, ny infrastruktur mellom aktørene og en annen kompetanse hos de som jobber i tjenesten, sa Anne Grete Erlandsen, statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

Bakgrunnen for møtet er den kommende stortingsmeldingen om helsenæringen. Persontilpasset medisin er et av områdene der Norge kan få stor verdiskaping for både pasienter og samfunn, men flere ting må på plass før vi kan få fart på både implementering i klinikk og næringsutvikling.

– Det er politikernes ansvar å sørge for at vi har klare ambisjoner når det gjelder persontilpasset medisin. Den dyreste behandlingen er faktisk den som ikke virker, sa Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI.

Hun mener helsefeltet må løftes inn i eliteserien i norsk politikk.

– Vårt samfunnsansvar som industri er å forlenge livet til pasienter som får en alvorlig sykdom, og komme med løsninger som gjør at flere kan stå i arbeid med en diagnose. Hensikten med persontilpasset medisin er å tilby pasientene mer presis og målrettet diagnostikk og behandling, og samtidig unngå behandling som ikke har effekt. For å få til dette må vi ha høyere ambisjoner på vegne av samfunnet vårt, og jeg synes vi skal løfte dette feltet inn i eliteserien i norsk politikk, sa Bekkemellem.

Mer samarbeid

MER SAMARBEID: Universitetet i Oslo jobber for mer samarbeid både blant forskerne på UiO, og med de andre aktørene innen livsvitenskap.

MER SAMARBEID: Universitetet i Oslo jobber for mer samarbeid både blant forskerne på UiO, og med de andre aktørene innen livsvitenskap.

Innen medisinsk forskning og utvikling av legemidler er persontilpasset behandling et brennhett tema. Det er rask utvikling og et stort potensial for både pasienter og samfunn.

– De to siste tiårene har det vært en utvikling som har ført til ny og billigere teknologi, som har gjort det mulig å få enorme datamengder fra enkeltpasienter. Det har ført til at vi kan finne årsak til sykdom på en helt annen måte enn tidligere, sa Per Morten Sandset, viserektor for forskning og innovasjon ved Universitetet i Oslo.

Fremskrittene som har skjedd gjør at alle aktørene i verdikjeden må tenkte nytt og samarbeide annerledes. På UiO gjøres dette blant annet ved å tenke mer tverrfaglighet i forskningssamarbeid

– Vi tenker tverrfaglighet både mellom medisin, farmasi, biologi, odontologi og kjemi, men også fag som matematikk, informatikk og statistikk. Vi tenker at når flere fag møter sammen, oppstår det nye ideer og bedre forskning, sa Sandset.