13 globale legemiddelfirmaer har gått sammen om konkrete tiltak mot antibiotikaresistens.
Tiltakene ble lagt frem i forbindelse med FNs høynivåmøte onsdag i forrige uke, der verdens ledere gikk sammen om en deklarasjon som anerkjenner problemene rundt antibiotikaresistente bakterier.
Kampen mot antibiotikaresistens er et felles ansvar. Gitt de store utfordringene dette innebærer både med tanke på forskning, økonomi, folkehelse og miljø, er samarbeid mellom alle aktører essensielt. Legemiddelindustrien vil fortsatt være en engasjert partner sammen med myndigheter, globale organisasjoner, akademia, helsepersonell og pasienter verden over, skriver firmaene i en pressemelding.
– Som vi også skrev under på i Davoserklæringen forplikter vi oss til å jobbe for å begrense utviklingen av antibiotikaresistens, investere i forskning og utvikling og bedre tilgangen til effektiv antibiotika og vaksiner, skriver de 13 firmaene i erklæringen.
Firmaene har blant annet disse målene:
- Vi støtter målene om å redusere miljøpåvirkningen i produksjon av antibiotika og vil gjennomgå vår egen produksjons- og distribusjonskjede for å begrense utslipp av antibiotika i miljøet.
- Vi forplikter oss til å bidra til at antibiotika kun brukes av pasienter som trenger det. Dette krever en innsats fra mange parter, og for å bidra til å oppnå dette vil vi blant annet støtte opplæring av helsepersonell og pasienter i riktig bruk, bruke vaksiner som forebyggende tiltak, overvåke resistens og samarbeide med myndigheter og andre aktører for å redusere ukontrollert antibiotasalg over disk og via internett.
- For eksisterende og fremtidige antibiotika, diagnostikk og vaksiner, er bedre tilgang essensielt. Vi støtter mekanismer som kan sørge for bærekraftig tilgang til nye og eksisterende effektive antibiotika, diagnostikk og vaksiner til pasienter som trenger det, i alle deler av verden og uavhengig av betalingsevne. Dette er blitt gjort allerede innen hiv, tuberkulose og malaria. Vi ønsker også å jobbe med myndigheter og organisasjoner for å etablere forretningsmodeller som kan bidra til at flere får tilgang, og til at unødig bruk begrenses, samtidig som firmaene får dekket sine utgifter. Vi er villige til å se på alle muligheter for å oppnå dette.
- Vi støtter nye måter å jobbe på, som åpent samarbeid mellom industri og akademia, for å forske frem og utvikle nye antibiotika, diagnostikk og vaksiner. Offentlig-privat samarbeid har allerede vist at man kan få til mye når man jobber sammen.
Blant de 13 firmaene finner vi blant andre AstraZeneca, GSK, Johnson & Johnson, Merck & Co, Novartis, Pfizer , Roche og Sanofi.