– Det viktigste er tilgang til de beste medisinene raskt!

Publisert 18. august 2016

MS-pasienter taper verdifull tid på at førstelinjebehandling av sykdommen ikke er de nyeste, mest effektive medisinene.

– Norge er et innovativt land og nordmenn er innovative. Biogen er et bioteknologiselskap som har konsentrert seg om et sykdomsområde: nevrodegenerative sykdommer. For MS har vi levert legemidler i mange år, men det finnes ingen kur for sykdommen enda. Det er vårt mål, men det tar tid og mye forskning må gjennomføres, sa Kristin Nyberg, administrerende direktør i Biogen, da hun åpnet møtet «Er innføringen av nye, innovative legemidler et samfunnsansvar?» i Arendal i går.

I Norge lever rundt 11 000 personer med diagnosen MS, og 9000 av dem er med i MS-forbundet. Mona Enset, generalsekretær i MS-forbundet var tilstede for å snakke om pasientene som lever med diagnosen.

– MS er en sykdom som rammer unge mennesker. De fleste er mellom 20 og 40 år når de får diagnosen. Det er MS-pasienter som taper flest gode leveår. Man taper 42 år av 80. Uten god og tidlig behandlingen taper man halve livet, sa hun.

Enset mener tilgang til den beste og mest effektive medisinen må på plass for MS-pasientene.

– Nå begynner nevrologene å snakke om at målet for MS-pasienter er ingen sykdomsaktivitet. Hva må til? Gode medisiner, tidlig medisinering og tilgang til de beste medisinene. I dag er det sånn at man må begynne på de eldste medisinene, som kom for mange år siden, for å se om de fungerer før man får mulighet til å prøve de nye og beste medisinene. Det er bortkastet tid for pasientene. Dette er en alvorlig og progredierende sykdom. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å gi pasientene den beste behandlingen. Man skal langt opp i pris på medisinene før dette ikke lønner seg. Målet er ingen sykdomsaktivitet, det viktigste er tilgang til de beste medisinene raskt, sa Enset.

Tilstede under møtet var også Erik Magnus Sæter, partner i Oslo Economics som snakket om «Innovative legemidler – god livskvalitet og samfunnsøkonomi», Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo som snakket om «Har velstående land som Norge et særlig samfunnsansvar? Hvilke muligheter gir fremveksten av en legemiddelindustri?», Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI som holdt innlegget «Tidlig innføring av nye, innovative legemidler – eller vente å se? Kan det være dyrt å kjøpe billig?» og Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO som snakket om «Helse- og legemiddelindustri som vekstnæring».


DEBATT: HansChristian Vadseth (til venstre) ledet debatten der Erik Magnus Sæter, partner i Oslo Economics, Mona Enset, generalsekretær i MS-forbundet, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI og Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, deltok.