– Vi skulle gjerne hatt en vaksine som kan skape toleranse for usikkerhet. For det er ikke slik at «enten virker det eller så virker det ikke». Vi må bare akseptere usikkerheten og hoppe utfor.
Det sa Hans Olav Melberg, helseøkonom og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, under Helseøkonomisk fagdag tirsdag. Dagen er et årlig arrangement i regi av Legemiddelindustrien (LMI), Folkehelseinstituttet, Legemiddelverket og Helsedirektoratet, og samlet også i år over 100 deltakere.
Ordstyrer var Jan Abel Olsen, professor i helseøkonomi ved Universitetet i Tromsø, og årets hovedtema var håndtering av usikkerhet i helseøkonomisk analyser. Både Kristin Svanqvist ved Legemiddelveret, Arna Desser ved Folkehelseinstituttet og Line Walen fra LMI holdt innlegg om utfordringer med usikkerhetshåndteringer.
Prioriteringsdiskusjoner i media handler ofte om legemidler der prisen anses av myndighetene for å være for høy. Dette bygger på vurderinger av kostnadseffektivitet der vurdering av helsegevinst, og dermed effekt, er sentral. Mye av diskusjonen mellom partene handler om hvordan effekten skal vurderes, og hvordan man skal håndtere usikkerheten i dataene og analysene generelt.
Hans Olav Melberg snakket om hvordan usikkerhet i helseøkonomiske analyser bør håndteres, og professor Karl Claxton kom hele veien fra University of York i England for å utdype temaet. Siste fordragsholder, Erik Magnus Sæther fra Oslo Economics, hadde spesielt fokus på bruk av registerdata i de langsiktige effektvurderingene.
Helseøkonomisk fagdag 2017 ble avsluttet med en paneldiskusjon om dagens tema, der representanter for de fire arrangørene deltok, i tillegg til Sæther og Melberg.
– Vi valgte i år å spisse programmet mer mot det helseøkonomifaglige og i mindre grad inn mot politikk. Temaet så ut til å være svært aktuelt i og med at vi fikk flere påmeldte enn det var plass til. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger både fra de som bidro fra talerstolen, og fra oppmøtte, sier Line Walen i LMI.