Høyre og Arbeiderpartiet debatterte stortingsmeldingen

Publisert 20. november 2017

Under Helseindustrikonferansen møttes Erlandsen (H) og Kjerkol (AP) til debatt.

MØTTES TIL DEBATT: Anne Grete Erlandsen (t.v.), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (H) og Ingvild Kjerkol i Helse- og omsorgskomiteen (AP) møttes til debatt om den nye meldingen under Helseindustrikonferansen.

Det potensialet som ligger i helsenæringen er bakgrunnen for at stortinget har bestemt at det kommer en egen stortingsmelding om helsenæringen. Anne Grete Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og Ingvild Kjerkol i Helse- og omsorgskomiteen møttes til debatt om den nye meldingen under Helseindustrikonferansen.

Helse og næring

Ordstyrer Hans-Christian Vadseth åpnet debatten med å spørre om hvordan de to helsepolitikerne er koblet på meldingen, som eies av næringsdepartementet.

– Vi har faktisk innenfor flere områder et utstrakt samarbeid mellom departementer. Vi skal selvfølgelig, og vi har allerede, kontakt med næringsdepartementet. Vi skal være med å sørge for at meldingen blir slik vi ønsker oss, også har næringsdepartementet ansvaret for rammebetingelsene og for hvordan dette kan gjøres på en god måte, sa Erlandsen.

Kjerkol mener alle departementer har et ansvar for å finne nye bein Norge kan stå på.

– Norge trenger nye næringer, flere bein å stå på, og alle departement må ha det fokuset og finne muligheter innenfor sine ansvarsområder. Næringsdepartementet har ansvar for rammebetingelsene, men det foregår mye også innenfor helsedepartementet for å løse noen av utfordringene.

Trenger samarbeid

En av utfordringene som ble tema i debatten er offentlig-privat samarbeid.

– Jeg tror industrien mange ganger har opplevd at det er vanskelig å samarbeide med det offentlige. Men en av fordelene i Norge er at vi har en helseminister som eier sykehusene. Vi styrer ganske sterkt og strengt, og vi har vært tydelige på at det skal legges til rette for klinisk forskning. Vi er så heldige at vi er et lite land, og mulighet til tett dialog. Jo mer vant vi blir til å jobbe sammen, jo mer ser vi at vi er på samme lag. Vi trenger felleskapet for å bygge, sa Erlandsen.

Også Kjerkol mener vi trenger den gode samhandlingen.

– Vi har noen gode historier, og det tror jeg er viktig. Også må vi få industrien inn på klinikk, inn på de medisinske campusene. Vi har en nobelpris i medisin i Norge, som vi må utnytte på en riktig måte, og vi må bygge ut alle disse økosystemene som allerede eksisterer, sa Kjerkol.

I tillegg til politikerne var også virkemiddelapparatet tilstede på konferansen. Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør i Norges Forskningsråd, snakket om forskningsmidler til industrialisering av helseprosjekter og Hanne Mette Dyrlie Kristensen, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, fortalte om Innvoasjon Norges rolle i utviklingen av helsenæringen.

EN VERDISKAPER: – Helsenæringen går fra å være en gjeng med mye lidenskap for denne næringen, til å snakke om næringen som en reell verdiskaper, sier Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet.

KONKURRANSEDYKTIGE: – Ikke bare tørr flere å legge produksjon til Norge, men vi er faktisk også konkurransedyktige internasjonalt, sa Hanne Mette Dyrlie Kristensen i Innovasjon Norge.