Produksjonsbedriftene i sentrum på årets Helseindustrikonferanse.
Årets Helseindustrikonferanse er i gang, og i år er det produksjonsbedriftene som er i sentrum.
– Produksjonsbedriftene blir ikke nevnt så ofte, men farmasøytisk produksjon står for hele 2/3 av helseindustriens eksport, og er viktig for nasjonal verdiskaping. Produksjonsselskapene genererer arbeidsplasser, har stor betydning for å kunne skape verdi av forskningen og kan bidra til å industrialisere den gode forskningen som gjøres, sa Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI.
Hun holdt innlegg under tittelen «#fremtidsindustrien», der temaet var hvordan moderne produksjon kan bli en viktig fremtidsindustri for Norge.
– Velferdssamfunnet står overfor store utfordringer. Teknologi er en viktig del av løsningen. Vi kan bidra til å opprettholde kvaliteten på helsetjenesten i fremtiden. Vi vil trenge nye arbeidsplasser og eksportinntekter. Leverandørindustrien og næringslivet kan være med å bidra positivt til dette. Vi har allerede en betydelig helseindustri i Norge. Allerede i dag eksportere vi for 21,5 milliarder kroner. Når markedet for helseteknologi er global, så kan denne næringen bli en av Norges nye eksportnæringer, sa Larsen.
Hun mener viktige faktorer for en vellykket utvikling er: industrialisering av forskningen, tilrettelegge for industrifinansierte kliniske studier, rask tilgang til helsedata og et offentlig marked som stimulerer til innovasjon gjennom offentlige anskaffelser.
– Hvis vi lykkes med å tenke helhetlig, kan vi lykkes med å løse de helseutfordringene vi står overfor, og vi kan skape verdi for det norske samfunnet, sa Larsen.
I tillegg til Larsen holdt Ole Dahlberg i Thermo Fisher, Thor Audun Saga i Syklotronsenteret og Bjørn Fuglaas i GE Healthcare innlegg om sine synspunkter på moderne produksjon.