NHO inviterte alle aktørene i helsenæringen innspillverksted om den nye stortingsmeldingen.
Over hundre deltakere var samlet i Næringslivets hus mandag morgen. Der skulle de diskutere hva helsenæringen ønsker at den nye stortingsmeldingen skal inneholde.
Det var NHO Helse – med Abelia, NHO Service og handel, Nelfo og LMI – som hadde invitert til innspillsverksted. Målet med møtet var å gi aktørene i helsenæringen en anledning til å snakke sammen. Slik at vi kan legge premissene for at næringen skal kunne leve og levere de neste årene som kommer, og de neste tiårene som kommer.
Høyt ambisjonsnivå
Veronika Barrabés, administrerende direktør i Novartis og styreleder i LMI, var på plass for å snakke om helsenæringens ambisjoner i den nye meldingen.
– Jeg tror mange her mener at det skal være et høyt ambisjonsnivå. Helsenæringen bidrar allerede til vekst, men det ligger enda mer potensiale i denne næringen. Vi ser at landene rundt oss har høye ambisjoner: Danmark jobber målrettet med å bli et foretrukket land for kliniske studier, i Sverige snakker de om å få en egen lifescience-minister og i Finland jobber de med biobankene sine for å bli best i verden på helsedata. Hva vil vi? Vi må også jobbe målrettet, sa hun.
Barrabés mener vi også må se på hvordan vi måler ting i helsetjenesten fremover.
– Vi må se på hva som fungerer og hva som ikke fungerer. I dag måles alt i helsevesenet på produksjon. Vi måler antall hofteoperasjoner som blir utført, men vi måler ikke reduksjon i antall sykehusinnleggelser takket være hofteoperasjoner. Kanskje det er det siste vi bør måle helsevesenet på. Vi kan skape et bærekraftig helsevesen, og høye ambisjoner vil gi oss mulighet til å løse mange av de store utfordringene helsevesenet står overfor, samtidig som det gir mulighet for et nytt industrieventyr. Helse er en investering, det er ingen kostnad, sa hun.
Flere arbeidsplasser
Verkstedet i dag var en del av en lengre prosess i NHOs arbeid med helse. I april i år deltok NHO, sammen med LMI og Abelia, på næringskomiteens høring om industrimeldingen. Der ble det etterlyst fokus på helsenæringen, og i juni kom vedtaket om at det skulle komme en egen stortingsmelding for denne næringen. I august arrangerte helseminister Bent Høie og næringsminister Monica Mæland det første innspillsmøtet for den nye meldingen – der både NHO og LMI deltok – og den 16.oktober ble det første samordna innspillet til næringen sendt inn.
Fire bedrifter var også invitert til innspillsverkstedet for å dele sine perspektiver. Et av dem var LMIs medlemsselskap Curida. Leif Rune Skymoen, daglig leder i Curida, snakket om produksjon og at vi må huske hele verdikjeden i dem kommende meldingen.
– Det er mange som kanskje tenker at det er rart å skulle satse på produksjon i et høykostland som Norge. Men med trendene vi ser ute i verden så er det faktisk mulig. Etter at mange flyttet produksjonen til Østen ser vi nå at stadig flere flagger tilbake til Vesten på grunn av kvaliteten og leveringssikkerheten her. De store legemiddelselskapene setter i større grad ut produksjonen, og det betyr at selv Norge, som ikke har de store farmasilokomotivene, kan drive produksjon i storskala, sa han.
Skymoen mener vi må jobbe for å skape enda flere arbeidsplasser i helsenæringen.
– I dag er samfunnet vårt helt avhengige av produktene vi kommer med. La oss tenke oss tanket at de blir like avhengige av oss som industri. Da må vi bli større. Vi må bli en betydelig arbeidsgiver for det norske samfunnet. Olje- og gassnæringen går ned og sysselsettingen der fortsetter å synke. Vi bør ha som ambisjon å få en betydelig del av det, og de som forsvinner der, over til vår næring, sa han.
Innholdet i stortingsmeldingen
Møtet ble avsluttet med gruppearbeid der alle deltakerne deltok og kom med innspill til temaer og konkrete forslag som bør inngå i stortingsmeldingen for helsenæringen. Næringskomiteen har allerede pekt på noen punkter de mener bør være med i meldingen. Disse var utgangspunktet for diskusjonen:
• Utnytte Norges fortrinn og ha som mål at Norge blir ledende i Europa på e-helse innen 2025.
• Et tydeligere innovasjonsmandat for hele helsesektoren og sørge for mer innovasjon i offentlige anskaffelser, slik at hjemmemarkedet styrkes.
• Bedre tilrettelegging for kliniske studier og bruk av helseregistre.
• Sørge for at forskningen når pasientene gjennom sterkere kultur og bedre insentiver for kommersialisering.
• Styrke tilgangen til risikokapital.
Innspillene fra dagens workshop, vil også bli tema under den politiske debatten på Helseindustrikonferansen. Dit kommer blant andre Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (H) og Ingvild Kjerkol, Stortingets Helse- og omsorgskomité (Ap). Meld deg på her.