Algipharma ble opprettet i 2006 og satser i den kostbare og krevende medisinbransjen, skriver Bioteknologirådets tidsskrift Genialt. Virkestoffet OligoG, som er utvunnet fra alginat som igjen er utvunnet fra tare, er for tiden i klinisk utprøving på cystisk fibrose-pasienter. De har nå gjennomført en vellykket fase 2a-studie og er i avslutningsfasen på sin fase 2b-studie med pasienter fra fem europeiske land. Resultatene så langt viser at inhalering av OligoG løser opp det gamle, seige slimet i lungene til pasientene slik at pusteevnen blir bedre, skriver tidsskriftet.
Så hvordan kan dette bidra til å redusere problemet med antibiotikaresistens? En person med cystisk fibrose må ofte gjennom mange antibiotikakurer for å stanse infeksjoner og hemme bakterievekst i lungene. Dersom man kan løse opp slimet kan man trenge mindre antibiotika for å nedkjempe bakterier hos både disse og andre pasienter, skriver Genialt.
Legemiddelkandidaten OligoG har fått orphan drug-status både fra europeiske og amerikanske legemiddelmyndigheter (EMA og FDA). Det er daglig leder Yngvar Berg og arbeidende styreleder Arne Dessen som er intervjuet av Genialt. På spørsmål om hva som ligger i veien for norske oppstartsbedrifter som Algipharma svarer de to at det er formueskatten. Norske skatteregler gjør at selskapet må legge opp til å betale utbytte før de tjener penger. Av utenlandske fond får de derfor spørsmål om de har vurdert å flytte bedriften ut av Norge.
– Oppstartsselskaper kan ikke strupes med for mange avgrensninger, da blir det ingen verdiskaping. Hvis vi lykkes vil det gi inntekter til NTNU som patenteier og til samfunnet i form av skatteinntekter og friskere pasienter, sier Berg.