Shire nytt LMI-medlem

Publisert 14. september 2017

– Vår visjon er å jobbe med sjeldne sykdommer, og øke kunnskap og tilgang til innovativ behandling for pasientene, sier Kristin Mesteig, market access og external affairs lead i LMIs nyeste medlemsselskap Shire.

Shire er et globalt bioteknologiselskap med ca 160 ansatte i Norden/Baltikum, som har spesialisert seg på forskning og utvikling av legemidler til sjeldne sykdommer. De har 32 produkter på markedet innen terapiområdene genetiske sykdommer, hematologi, immunologi, nevrologi, gastrointestinale sykdommer, onkologi og øyesykdommer. De største områdene er hemofili (bløderprodukter), genetiske sykdommer og nevrologi som i dag utgjør over 50% av den totale omsetningen i Norge.

Sjeldne sykdommer

Selskapet har 35 kliniske studier gående – blant annet i Norge, men det var først i mai i år at de etablerte seg med kontorer her. Shire Norge har til nå 11 ansatte, men selskapet har for fremtiden planer om å vokse, også lokalt.

– Rundt 80% av sjeldne sykdommer skyldes genfeil, og over 50% oppstår i barndommen. Det tar i snitt fem år å få den rette diagnosen, og av 7000 kjente sjeldne sykdommer finnes det bare behandling for 5%. Her har Shire som mål å utgjøre en forskjell og bidra til at flere sjeldne sykdommer kan tilbys behandling i fremtiden, sier Kristin Mesteig som i dag er aktiv medlem i LMIs nyetablerte Utvalg for behandling av sjeldne sykdommer.

Viktig med kompetanse lokalt

Shires historie går tilbake til 1986. Da het selskapet Aimcane. Etter mange små og store fusjoner og oppkjøp skiftet selskapet navn til One Shire i 2013. Det siste og største oppkjøpet var Baxalta i 2016 www.shire.com/newsroom/2016/january/shire-to-combine-with-baxalta-creating-the-global-leader-in-rare-diseases, som gjorde at produktporteføljen ble enda større. Med målrettet forskning og utvikling mot nye legemidler til pasienter med sjeldne sykdommer består 75% av Shire sin portefølje av legemidler innen dette segmentet.

Shire har en nordisk organisasjon med kontorer i alle de nordiske landene, men med hovedkontor for Norden/Baltikum i Stockholm. Hovedsetet for hele organisasjonen ligger i Irland.

– Shire har sett at det er store regionale forskjeller mellom landene, særlig når det gjelder tilgangen til markedet, og lokale lover og regler, og har derfor valgt å bygge opp kompetansen lokalt. Det å ha et norsk kontor med lokal kunnskap internt i landet er av stor betydning og avgjørende for at vi skal lykkes i et marked som er i stadig endring, sier Mesteig.