Parkinson 2017 – Shaken, not stirred

Publisert 12. september 2017

To av LMIs medlemsbedrifter var med på å arrangere dagen der Parkinson sykdom var i fokus.

DIAGNOSTIKK: Mathias Toft fra Oslo Universitetssykehus snakket om diagnostikk av Parkinson sykdom.

På tirsdag inviterte Norges Parkinsonforbund, Nansen Neuroscience Network, Nigaard, Medtronic, Nordic Infucare, Abbvie og Grunenthal til konferansen «Parkinson 2017 – Shaken not stirred».

Til møtet var fagpersoner fra både inn- og utland invitert for å fortelle om diagnostisering, sykdomsforløp og fremtiden for pasienter med sykdommen.

Mange rammes

– Det er anslått at det finnes mellom 6000 og 8000 pasienter med Parkinson sykdom i Norge, og i norske sykehjem finnes det undersøkelser som viser at rundt 5 prosent har sykdommen. I EU er det mellom en halv og en million pasienter, så det er en relativt vanlig sykdom som også får mye oppmerksomhet, sa Mathias Toft fra Oslo Universitetssykehus under konferansen.

Han holdt innlegg om diagnostisering av Parkinson sykdom. Diagnosen stilles ved undersøkelse og gjennom observasjoner av pasienten, og diagnosen kan gis dersom to av de tre karakteristiske kjennetegnene – rigiditet, akinesi og tremor – er tilstede.

Parkinsonisme er samlebetegnelsen på en rekke kroniske, nevrologiske sykdommer som kjennetegnes ved at de gir særlige problemer knyttet til bevegelser og bevegelighet. Parkinson sykdom utgjør 80 prosent av disse tilfellene og Parkinson pluss, eller atypisk Parkinson, utgjør de resterende 20 prosentene. De fleste får sykdommen når de er mellom 55 og 65 år, men den forekommer også hos personer helt ned i 20-årene.

Har startet nettverk

I september i fjor lanserte helseminister Bent Høie ParkinsonNet, og 5 millioner kroner ble satt av for å starte nettverket i 2017. I april i år ble to pilotprosjekter i Norge offisielt startet, et i Rogaland og et i Oslo og Akershus som til sammen omfatter cirka 1000 Parkinson-pasienter.

– Her tar vi i bruk pasientens egne erfaringer og ønsker på en helt ny måte. Og ikke minst blir det viktig å se hvordan modellen kan benyttes for andre pasientgrupper med kroniske sykdommer, sa Høie på lanseringsdagen.

Ideen om ParkinsonNet er hentet fra en Nederlandsk modell. I Nederland omfatter opplegget opplæring av faggrupper og skal, ved hjelp av nettbaserte løsninger, legge til rette for god informasjon, oppfølging og dialog mellom brukere og helsepersonell. Studier har vist at behovet for rehabilitering og innleggelser reduseres hos pasienter som følges opp gjennom nettverket.

Under tirsdagens konferanse var Bastiaan Bloem fra Nijmegen Medical Centre i Nederland tilstede for å snakke om ParkinsonNet og hvordan det har fungert i Nederland. Og Michaela Gjerstad, fra Stavanger Universitetssjukehus, snakket om implementering av nettverket i Norge.