Innovasjonsprisen til Thermo Fisher

Publisert 17. august 2017

Thermo Fisher Scientific er tildelt Forskningsrådets innovasjonspris for 2017. Prisen ble overrakt av næringsminister Monica Mæland i Arendal kulturhus i dag.

Thermo Fisher får prisen for å ha utviklet en helt ny variant av sitt produkt, som muliggjør rask og effektiv analyse av menneskelige gener og dermed bedre diagnostikk og behandling. Dette har de gjort ved hjelp av solid forskning og kunnskap innen bioteknologi, nanoteknologi og IKT.

Videreutviklet gammel teknologi

– Thermo Fisher utmerker seg på mange områder, men særlig innen avansert teknologi. De satser på forskning og utvikling innenfor mange områder, og spesielt gledelig er det at mye av forskningen foregår i Norge – og at de skal satse her ytterligere. Selskapet har imponert ved å videreutvikle og finne nye bruksområder for allerede eksisterende teknologi. I dette tilfellet benytter de ugelstadkulene til nye anvendelsesområder. Dette gjør de med egne ressurser og med støtte fra blant annet Forskningsrådet, sa Mæland da hun delte ut prisen, som er på 500 000 kroner.

SATT PRIS PÅ: Innovasjonsprisen ble delt ut av f.v. Jon Arne Røttingen fra Forskningsrådet og næringsminister Monica Mæland (H). Administrerende direktør Ole J. Dahlberg og Principal Investigator Geir Fonnum tok imot prisen på vegne av Thermo Fisher.

Ugelstadkulene (også kalt Dynabeads) brukes til mye, men ca. 20 år etter at de ble oppfunnet av sivilingeniøren John Ugelstad ved Sintef i Trondheim fant man ut at de kan brukes innen diagnostikk. Senere har man også funnet ut at de kan brukes innen immunterapi. De nye kulene er mindre, porøse og er laget av hydrogel, slik at DNA kan trenge inn i kulene, og slik er de blitt en viktig bestanddel i gensekvensering, skriver Forskningsrådet.

De 200 medarbeiderne i Norge jobber ved produksjonslokalene på Lillestrøm og ved hovedkontoret i Oslo. Det er i den 16 000 kvadratmeter store fabrikken på Lillestrøm at de livsviktige kulene produseres.

 

– Vi driver med nerdeforskning

Prisen ble mottatt av administrerende direktør Ole J. Dahlberg og Principal Investigator Geir Fonnum.

– Tusen takk for anerkjennelsen og prisen. Det er ekstra hyggelig å få den fra næringsministeren, som er den eneste statsråden som har kommet på besøk til oss. Dynals kuler baserer seg på en 30 år gammel teknologi, og videreutviklingen av denne viser seg stadig å være fantastisk, sa Dahlberg.

Geir Fonnum understreket at dette dreier seg om skikkelig nerdeforskning.

– Vi lykkes fordi vi har kompetente medarbeidere, godt samarbeid med forskningsmiljøer i Norge. Støtten fra Forskningsrådet har også vært god å ha, og har bidratt til at vi har fått gjort ting vi ellers ikke hadde fått gjort, sa han.

Les hele historien om Thermo Fischer Scientific og juryens begrunnelse (pdf)