LMIs seniorrådgiver Ina Dahlsveen har gått gjennom stortingsmeldingen «Sikker kunnskap i en usikker verden» og trukket ut plusser og minuser:
Plusser:
- Meldingen tar behovet for kompetanse og talent på alvor.
- LMI har tidligere pekt på at mangel på kompetanse og arbeidskraft er en av hovedutfordringene for næringslivets mulighet til å investere mer i forskning, derfor er det gledelig at regjeringen kommer med flere konkrete tiltak på dette området.
- Vi har store forventninger til strategien for å tiltrekke og beholde talenter fra utlandet.
- Det er positivt at meldingen omtaler nasjonal infrastruktur for behandling av personsensitive data i eget kapittel og at næringslivets rolle som bruker er tilsynelatende godt ivaretatt.
- Det er veldig positivt at regjeringen vil legge til rette for en forutsigbar finansieringsform for denne infrastrukturen.
- Det er også positivt at de vil legge til rette for en organisering og styringsform som er egnet til å ivareta behovene til alle brukergrupper.
Minuser:
- Norges største svakhet er fordelingen av forsknings innsatsen mellom offentlig og privat, vi har for lav andel FoU-investeringer fra næringslivet sammenlignet med nesten alle andre land.
- Forskningssystemets betydning for næringslivets evne og vilje til å invester i FoU gjenspeiles ikke i tiltakene fra regjeringen.
- Det er fortsatt kun snakk om å vurdere eksisterende virkemidler og utrede nye tiltak, det haster å få konkrete tiltak som vil ha betydning for næringslivets forskningsinnsats.
- Meldingen omtaler Draghi rapporten, men det er ikke tydelig at man helt forstår hvilke endringer som er nødvendige for å gjøre noe med utfordringene rapporten peker på.
- Meldingen peker på små-justeringer i virkemidler og planer for nye vurderinger og utredninger.
- Tiltakene er veldig like de som står i Strategien for økt forskningsinnsats i næringslivet, som kom for nesten ett år siden. Det er skuffende at det ikke har vært noen utvikling på et helt år.
- Statsråden nevnte «fond» på fremleggelsen og sa de ville komme tilbake med forslag til modeller senere.
- Det som mangler helt fra meldingen er omtale og tiltak for å tiltrekke FoU-investeringer fra utenlandsk næringsliv.
- Regjeringen mener at sektorprisnippet ikke er et hinder for samarbeid, men innrømmer at det er krevende og at det er nødvendig å se på arbeidsmåter og finansierings mekanismer for å samordne bedre.
- Det er skuffende at det ikke ser ut til å komme konkrete tiltak for bedre samordning av forskingspolitikken og bedre mekanismer for samfinansiering fra flere departement.
Se hele stortingsmeldingen her.
