Syklotronsenteret utvider

- Vi ønsker å ta et større ansvar for leveransekjeden for medisinske isotoper – et marked som i dag domineres av Russland og Kina, sier administrerende direktør i Syklotronsenteret, Thor Audun Saga.

Publisert 4. mars 2025

Planen er å bygge en isotopfabrikk som skal være oppe og gå allerede i 2026. Her skal det anrikes stabile – altså ikke-radioaktive isotoper.

– Vi holder på med lokasjonsstudier nå, og ser blant annet nord og vest i landet. Planen er å etablere flere anrikningslinjer og ansette 30 personer i første fase, med potensial for å vokse til godt over100 ansatte på sikt, sier Saga.

Økt etterspørsel etter radiofarmaka

Radiofarmasi er en raskt voksende sektor internasjonalt, både innen diagnostikk og behandling. Norge har lang tradisjon på feltet, med aktører som Institutt for energiteknikk (IFE), Agilera, GE Healthcare og Bayer (Algeta) i spissen. Norsk medisinsk syklotronsenter (NMS), etablert i 2003, produserer per i dag 7 ulike radiofarmaka både for industri og sykehus. Senteret leverer blant annet radioaktive farmasøytiske produkter til PET-undersøkelser og driver kontraktproduksjon (CDMO) for selskaper som GE Healthcare.

– Med rundt 50 ansatte i drifts- og forskningsdivisjonene, står Syklotronsenteret for nesten all produksjon av PET-radiofarmaka som brukes i Helse Sør-Øst, samt leveranser til Stavanger, Ålesund og Sverige, sier Saga.

Medisinske isotoper spiller en avgjørende rolle i kreftdiagnostikk og -behandling, samt undersøkelser innen kardiologi, nevrologi og inflammasjon.

Bidrar til eksport og europeisk beredskap

– Europas tilgang til medisinske isotoper er sterkt begrenset. For å møte fremtidens helseutfordringer og sikre Europas selvforsyning, ønsker vi å bidra aktivt. Vi vil bringe disse produktene ut til det nukleærmedisinske miljøet i både Norge og Europa, og samtidig styrke norsk eksport i helsenæringen, sier han.

I dag finnes det fire syklotroner i Norge, og noen avdem begynner å bli gamle og kostbare å vedlikeholde. Produksjonen er også avhengig av mye annet utstyr, og leveringsproblemer er en vedvarende utfordring.

Nytt laboratorium for radionukleidterapi

Senteret bygger nå et nytt laboratorium ved Rikshospitalet, blant annet for produksjon av radioaktive legemidler for målrettet kreftbehandling. Det forteller driftsdirektør Naresh Eswaravaka.

– Vi holder til i 2. etasje på Rikshospitalet, men utvider nå i eksisterende bygg – én etasje opp – med 350 m² i fase én, og ytterligere 650 m² i et nybygg i fase to, totalt 1000 m². Vi skal også investere i en ny syklotron, slik at produksjonen blir mindre sårbar, forklarer Eswaravaka.

Den nye satsingen vil kreve flere ansatte – mellom 8 og 10 i første omgang. Totalt sysselsetter Syklotronsenteret rundt 50 personer fra 8 ulike nasjonaliteter, og eies av Oslo universitetssykehus HF, Akershus universitetssykehus HF og Universitetet i Oslo.

LMI fikk omvisning

LMI fikk nylig komme på besøk, og fikk en grundig innføring i feltet og lokalene. Med et dosimeter festet til den hvite besøksfrakken vises LMIs utskremte rundt i de godt spredte lokalene på Gaustad. Driftsdirektør Eswaravaka viser oss produksjonslokalene inne på Rikshospitalet (driftsavdelingen), samt i laboratoriene, renrommene og dyrestallen (FoU-avdelingen) på Domus Medica noen meter unna.

Avdelingen i Domus Medica er selskapets prekliniske avdeling, og har fått navnet Oslo Imaging and Therapy Laboratory (OITL). Det ble opprettet i 2021 i samarbeid med Bayer, og i tillegg til egen forskning tilbys også prekliniske tjenester til eksterne selskaper, som Novartis, forteller Syed Nuruddin. Han er veterinær og preklinisk forskningssjef ved OITL. I tillegg har Syklotronsenteret kontorlokaler ved Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark (OCCI) på Montebello.

Inne i produksjons- og forskningsavdelingene er det strenge regler for renhet og sikkerhet. For hvert rom vi beveger oss inn i, må vi ha beskyttelsesdrakter, og for hvert rom vi beveger oss ut av må hendene våre analyseres for å bekrefte at vi ikke har fått på oss noe radioaktivitet.

Kort halveringstid – strenge logistikkrutiner

– PET-radiofarmaka har svært kort halveringstid, så hele produksjonsprosessen, inkludert kvalitetskontroll, må skje raskt og systematisk. Produksjonen må være ferdig før kl. 08.30, slik at leveranser kan nå sykehusene i Elverum, Tønsberg, Stavanger og Ålesund innen noen timer, forklarer Eswaravaka.

Det ferdige produktet er flytende, og fylles på 10 ml hetteglass, som deretter pakkes i hver sin 14 kilo tunge wolfram-beholder for skjerming. Disse fraktes i polstrede kofferter og transporteres med bil eller fly til sykehusene.

Syklotronen – hjertet i produksjonen

Bak halvannen meter tykke murvegger står selve syklotronen, som produserer de radioaktive isotopene. Selv etter flere tiår i drift fungerer den stabilt, men ved avvik lyser alarmlampene i det bemannede kontrollrommet vegg i vegg. Senioringeniør Einar Mantor Iversen, med 17 års erfaring i Syklotronsenteret og over 40 år i bransjen, sørger for at alt går som det skal.

Global mangel på medisinske isotoper

Syklotronsenteret er i dag den eneste kommersielle aktøren i Norge som produserer PET-radiofarmaka for diagnostikk, forteller Saga.

– Men vi har også et ansvar for å tilby nye produkter til klinikere og pasienter. Det er global mangel på en rekke isotoper for medisinsk bruk, og produksjonen krever spesialisert utstyr og strenge sikkerhetstiltak. Mange isotoper produseres i aldrende forskningsreaktorer, noe som gjør oss sårbare for leveringsproblemer og eksportrestriksjoner. Derfor ønsker vi å ta et større ansvar for leveransekjeden, sier Saga.

PET-traileren har parkert

Tidligere reiste Syklotronsenteret rundt i landet med en mobil PET-skanner – en trailer med PET-skanner inni – i samarbeid med Alliance Medical. Men nå har flere sykehus investert i egen PET-skanner og syklotron. Ett unntak er Kristiansand, der PET-traileren nå står parkert. Av og til tar den seg en tur til Nederland.

Syklotronsenteret tilvirker til sammen 7 radiofarmaka til bruk i rutinemessig og forskningsbasert molekylær diagnostikk. 

– Ett av produktene våre har en halveringstid på 2 minutter, så det kan vi ikke sende noe sted. Da må PET-scanningen gjøres på Rikshospitalet, vegg i vegg med produksjonen vår. Pasienten må være helt klar i det produktet er klart, for da har vi bare tida og veien, forteller forskningsdirektør og radiokjemiker Bent Wilhelm Schoultz.

FoU-avdelingen samlet i trappa: Bakerst fra venstre: preklinisk forskningssjef Syed Nuruddin, driftsdirektør Naresh Eswaravaka, forskningsdirektør Bent Wilhelm Schoultz, forsker Kirankumar Katta, forsker Ingrid Sofie Norberg-Schulz Hagen og forsker Jessica Fernandez.

Han er stolt av staben sin ved OITL, som består av kjemikere, immunbiologer, medisinske fysikere, farmasøyter, veterinærer og kjernekjemikere.

– Ekspertisen vi trenger er så bred at vi samler de beste folkene fra hele verden. Radiofarmasi-feltet vokser så fort at utdannelsen i Norge ikke dekker våre behov, sier Schoultz.

Oslo – en ledende hub for radiofarmasi

Radiofarmasi vokser raskt, både globalt og nasjonalt. Flere norske selskaper, inkludert Novartis, Bayer, Lilly, GE Healthcare, Oncoinvent, Agilera Pharma, Thor Medical, ArtBio og Node Pharma, bidrar til veksten.

– Vi bringer akademia og industri sammen. Jeg vil gå så langt som å kalle Oslo for «Alfa Valley», og vi liker å tro at vi er en viktig del av fremtidens radiofarmasi. Algeta åpnet mange dører for oss, og vi bygger videre på deres arv, sier Schoultz.