LMI arrangerte sammen med UiO et frokostmøte om den kommende prioriteringsmeldingen denne uken. Han bekreftet også at meldingen skal legges fram før påske slik at den kan behandles i stortinget før sommeren.
– Kvaliteten på diskusjonen mellom myndighetene og industrien er god. Vi snakker om de rette tingene på en god måte. Det lover godt for prioriteringsmeldingen og andre områder, sa LMI-leder Skymoen innledningsvis under samtalen med Bekeng.
Skymoen understreket at det viktigste for LMI i prioriteringsmeldingen er håndtering av usikkerhet, åpning for samfunnsperspektiv, og sist, men ikke minst justering av terskelverdien. – Den er tilfeldig og utdatert, sa Skymoen.
Usikkerhet og ventetid
Statssekretæren ga et frampek om hva som vil komme i prioriteringsmeldingen, og gikk langt i å drøfte de utfordringene departementet nå arbeider med, men der de ikke har endelig landet på konklusjonene. Statssekretæren brukte imidlertid lengst tid på de to områdene han peker på som de største utfordringene for at pasientene skal få rask tilgang til nye legemidler; håndtering av usikkerhet og forhandlinger der effekten er kjent.
MedWatch: HOD kom med to debatt-oppfordringer til industrien i møte om Prioriteringsmeldingen
– Når forrige prioriteringsmelding kom var det begrenset mengede saker med usikkerhet. Nå gjelder det nesten alt. Sånn kommer det til å være. Det må håndteres av systemet som skal ta inn legemiddel, og håndteres på en annen måte enn før. Grunnen til at det blir lange diskusjoner er at vi er uenige om verdien av usikkerheten, sa statssekretæren.
Et av LMIs innspill til prioriteringsmelding er at dagens negative vekting av usikkerhet må fjernes. Frokostmøtet viste at det finnes modeller og verktøy for å håndtere usikkerhet slik at det kan etableres en forventet verdi av innføringen av tiltaket.
Dialog er et av svarene fra industrien på Bekengs spørsmål om tidsbruk knyttet til forhandlinger.
– Det hadde vært veldig mye lettere, og vi hadde kommet mye raskere til mål, hvis alle hadde sittet rundt samme bord. Vi mister utrolig mye tid på veien, sa Kirsti Nyhus, leder i AbbVie Norge og LMIs utvalg for pasienttilgang.
Dagens Medisin: – Prioriteringsmeldingen vil gjelde for hele helsetjenesten – ikke bare for medisinkjøp
Personellressurs-situasjonen må adresseres
– Vi har ikke landet i konklusjonen på samfunnsperspektivet. Det finnes argumenter både for og imot, sa statssekretæren og pekte blant annet på at et rent helseperspektiv er lett å operasjonalisere, mens inkludering av effekter i et samfunnsperspektiv kan gi lang saksbehandlingstid.
Bekeng var samtidig klar på at departementet må finne løsninger for å inkludere effekter på bruk av helsepersonell.
– Kan en beslutning bidra til besparelser av helsepersonell så bør det synliggjøres. Fordi dette blir så viktig framover, så vil det bli et moment i den nye meldingen, sa Bekeng.