Statsministeren fikk æren av å åpne arrangementet Ti år med HelseOmsorg21-strategien – suksesshistorier og fremtidsblikk med en videohilsen.
– Den visjonen er faktisk like relevant i dag. HO21-rådet skulle bygge bro mellom ulike miljøer, til det beste for kunnskap, innovasjon og næringsutvikling – til det beste for folk. Det ser og hører jeg at dere fortsatt gjør. For vi trenger dette nære. Det skjer hele tiden en voldsom forskningutvikling, og vi skal ha ambisjoner for den. Jeg er helt sikker på at vi da som nå på denne måten sikrer god folkehelse, vi legger til rette for grensesprengende forskning, og det er sånn vi løfter næringsutvikling og landets økonomiske utvikling, sa Støre.
HO21-strategien skal skape en målrettet og helhetlig nasjonal innsats for forskning og innovasjon innenfor helse og omsorg. Innsatsen er rettet mot hele verdikjeden fra forskning til innovasjon og kommersialisering.
100 mennesker i sving – med ønske om endring
Guri Rørtveit, administrerende direktør i Folkehelseinstituttet, anses som en av fødselshjelperne i oppstarten av HO21-strategien og minnes det omfattende arbeidet som ble gjort rundt etableringen.
– Det var rundt 100 mennesker i sving i en lengre periode. Det var et fantastisk engasjement og et ønske om endring som vi skulle få til sammen. Det var litt grensesprengende, det var ikke så mange samarbeidsarenaer på tvers av profesjoner og offentlig-private aktører på den tiden, sa Rørtveit fra scenen.
Også Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI, var med i etableringsperioden.
– Det var en energi og en nysgjerrighet i starten, for alt dette var litt nytt for oss alle. Og nettopp det at de ulike aktørene i dag har en annen forståelse av hverandre enn da vi startet, er helt sentralt også for det videre arbeidet. Bedre forståelse har bidratt til at vi i dag har et veikart for helsenæringen og en helsenæring som er sentral i reformen Hele Norge eksporterer. Vi ser den konkrete verdien av å lære hverandre å kjenne, forstå hverandre bedre, og på den måten flytte oss fremover, sier Skymoen.
HO21-strategien settes ut i livet av HO21-rådet
Han er i dag en av 16 medlemmer i HO21-rådet, som har som oppgave å sørge for oppfølgingen av HO21-strategien. Rådet velges for 4 år av gangen, og det nåværende rådet ledes av viserektor ved Universitetet i Oslo, Per Morten Sandset.
– Det viktigste vi har fått til er det strategien la til rette for: at man skulle tenke helhetlig – hele næringskjeden – fra grunnforskning til kommersialisering. Det er også viktig at vi nå tenker på en ny måte enn vi gjorde for 10 år siden. Nå har vi et helt annet perspektiv på hvordan dette skal fungere, og HO21-blir utrolig viktig i tiden fremover med de utfordringene vi har, og med alle teknologiene som kommer til å revolusjonere helsetjenesten, sa Sandset.
Verdien av 10 år rundt samme bord
Både Veronika Barrabes, daglig leder i Novartis Norge, og Guro Bjøntegaard, daglig leder i AstraZeneca Norge, bidro med sine perspektiver fra scenen under 10-årsmarkeringen.
– Det HO21 har fått til, og som også blir viktig fremover, er å samle alle disse menneskene fra hele økosystemet rundt helsetjenesten rundt ett bord. Og det faktum at vi har sittet rundt dette bordet i 10 år har gjort at vi har fått relasjoner og samhandlet på en helt annen måte enn vi ellers ville gjort. HO21 har vært en tilrettelegger for at vi har blitt en eksportsatsing, og her må vi fortsette å vise muskler og vise at vi virkelig vil, sa Veronika Barrabes.
– Nå snakker vi mer felles språk, vi har en felles visjon, felles forståelse og økt kunnskap om hverandre. HO21 har vært viktig katalysator for denne endringen, sa Guro Bjøntegaard.
Hun løftet frem et konkret eksempel i samarbeidsprosjektet som ble signert mellom Astra Zeneca, Oslo Science City og Oslo Cancer Cluster, med støtte fra blant annet Innovasjon Norge.
– Dette prosjektet har som visjon å styrke samarbeidet på tvers av landene. Norske oppstartsselskaper får tilgang til kompetansen AstraZeneca har på sin R&D-site i Göteborg, og avtalen innebærer også at svenske oppstartsselskaper kan komme til Norge og ta del av kunnskapsmiljøene vi har her. Denne innovasjonshuben har nå 30 oppstartsfirmaer som utvikler sin virksomhet i lokalene til AstraZeneca. Nå er fem norske oppstartsselskaper interessert i å bli med. Norge har store ambisjoner for helsenæringen, men vi må sette planene ut i livet. Vi må utvikle det vi har, men også tiltrekke oss kunnskap og investeringer fra de store legemiddelfirmaene. Bare i Europa investerer legemiddelindustrien nesten 50 milliarder euro i året. Hvis vi bare tiltrekker oss 2 % av dette er det over 10 milliarder norske kroner, sa AstraZeneca-sjefen.
Samtlige paneldeltakere nevnte rask tilgang til helsedata som en avgjørende faktor for å lykkes.
– Ikke glem at det er ekstremt mye helsenæring i helsedata. Firmaer som Novartis og AstraZeneca kan legge igjen millioner i Norge, og hovedkontorene i firmaene våre er ekstremt interesserte fordi vi har så gode data. Men jeg som daglig leder i Novartis sier nei til prosjekter på månedlig basis. De må jeg sende til Finland og Danmark, sa Barrabes.
Sakker akterut – må få opp dampen
Professor Ole Petter Ottersen, tidligere rektor ved både Universitetet i Oslo og Karolinska Institutet i Stockholm, minner om at vi må tenke både norsk, nordisk og europeisk for å henge med.
– Slik det er nå sakker vi akterut så det griner. Hele Europa er i ferd med å bli et museum. Nesten ingen store firmaer i Europa er dannet etter 1970, mens i USA florerer det i store, nyere selskaper, sa Ottersen.
Per Morten Sandset ser med langt blikk til Danmark, der de nå har fått til en life science-strategi nummer tre, og der flere ulike departementer samarbeider.
– Nå ser vi endelig konturene av at Kunnskapsdepartementet jobber konkret med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), og HOD laget veikart sammen med Næringsdepartementet. Men likevel er det en utfordring at vi ikke har en strategi for livsvitenskap som inkluderer flere departementer. I Sverige ledes dette faktisk av Utenriksdepartementet. Det blir en viktig oppgave for rådet å ha en dialog med det politiske miljøet om hvordan vi skal få til et slik samarbeid på tvers, sa Sandset.
Statssekretær i HOD, Usman Ahmad Mushtaq, er enig i at det å fokusere på Norges konkurransefortrinn blir viktig fremover. Han er klar på hva han vil ta med tilbake til Helse- og omsorgsdepartementet fra 10-årsmarkeringen.
– Vi må løpe fortere! Og i en bestemt retning – ikke i sikksakk.