En ny rapport fra EFPIA som ble lansert onsdag viser en «sterk og voksende» industri som bidro med 311 milliarder euro i EUs 27 medlemsland i 2022. Rapporten Pwc har utarbeidet på oppdrag fra EFPIA gir en grundig analyse av det økonomiske fotavtrykket til legemiddelindustrien i Europa, på tvers av medlemsland og sammenlignet med andre verdensregioner.
Rapporten viser at EUs utgifter til farmasøytisk forskning og utvikling (FoU) økte i gjennomsnitt med 4,4 prosent per år mellom 2010 og 2022, fra 27,8 milliarder euro til 46,2 milliarder euro. Samtidig viser dataene en tydelig advarsel om at Europa ikke klarer å holde tritt med veksten i Asia (5,5 prosent) og USA (20,7 prosent).
-Europas konkurranseevne er i en stadig skarpere rivalisering med Kina og USA. Legemiddeindustrien er en av industriene i Europa med høyest innovasjonskraft, og er en industri det må satses på. Men vi må handle raskt for å holde tritt med innovasjonskappløpet og sikre at morgendagens løsninger og selskaper utvikles og blir i Europa, sier LMIs seniorrådgiver Monica Larsen.
For Norge er det spesielt viktig å utvikle nye arbeidsplasser som kan drive produktivitet og verdiskaping.
-Behovet for nye løsninger innen helse er enormt, og Norge og Norden har et sterkt forskningsgrunnlag på feltet. Med den pågående satsingen på helseindustrien i Norge, kan vi bidra å styrke både norsk og europeisk konkurransekraft, sier Larsen.
Her er hovedfunnene fra rapporten:
– I 2022 bidro industrien med 311 milliarder euro til EU – 2,0 prosent av bruttoverdien.
– Industrien støtter 2,3 millioner arbeidsplasser i EU – en økning på 2,1 prosent fra år til år mellom 2016 og 2022.
– Drevet av konsekvent høye nivåer av forskning og innovasjon – og en bruttoverdi på 197 000 euro per arbeidstaker – er legemiddelindustrien i Europa er tre ganger så produktiv som europeisk økonomi som helhet.