LMI i høring om helsebudsjettet for 2025

I helsekomiteens høring om statsbudsjettet for 2025 pekte Skymoen på hvordan legemidler og vaksiner kan avlaste helsetjenesten - om vi tar de i bruk.

Publisert 14. oktober 2024

Mandag 14. oktober var LMIs administrerende direktør Leif Rune Skymoen og politisk rådgiver Thordis Widvey Haugen på høring i stortingets helse- og omsorgskomite om Statsbudsjettet for 2025.

Der vektla LMI at både legemidler og vaksiner kan være med å avlaste en helsetjeneste med et krevende fremtidsbilde – hvis vi tar de i bruk.

-Ventetiden for nye legemidler er lang. Norske pasienter venter nesten 500 dager fra et legemiddel er godkjent for bruk til de får tilgang til legemiddelet i den norske helsetjenesten. Det er en økning på 50 dager bare fra i fjor. Derfor trenger vi et ventetidsløfte for legemidler, sa Skymoen under høringen og pekte videre på terskelverdien som en viktig årsak til de lange ventetidene.

Voksenvaksinasjonsprogrammet må utivdes

LMI trakk frem frem at det er bra at regjeringen i neste års budsjett foreslår et voksenvaksinasjonsprogram slik stortinget har vedtatt, men at det må utvides.

-LMI mener det er viktig at vi utvider varslingssystemet slik at vi får en påminnelse om alle vaksinene som FHI har anbefalt. Vi er bekymret for at det å kun varsle om noen vaksiner, vil skape forvirring om hvilke vaksiner det er anbefalt å ta.

-I tillegg må varslingssystemet utvides til å gjelde hele befolkningen – i det minste alle risikogrupper. Også til slutt vil vi oppfordre komiteen til å fullfinansiere alle vaksiner. Både for å sikre høy oppslutning og lik tilgang for alle, sa Skymoen.

Anmodet om nye finansieringsmodeller

Den siste saken LMI valgte å belyse, er den alvorlige situasjonen vi står ovenfor med tanke på antibiotikaresistens.

– Norge må fortsette å bruke gamle, smalspektrede antibiotika, som det er lav etterspørsel etter internasjonalt, når vi kan. Samtidig trenger vi tilgang til nye antibiotika som vi bruker lite av per i dag, men som kan være det eneste som virker ved infeksjoner med multiresistente bakterier. Problemet er at det er fullstendig markedssvikt for antibiotika. Vi trenger derfor alternative finansieringsmodeller som frikobler pris fra volum, sa politisk rådgiver Thordis Widvey Haugen.

LMI anmodet komiteen om å be regjeringen få på plass nye finansieringsmodeller omgående.    

Du kan lese det skriftlige innspillet fra LMI her.

Du kan se LMIs deltakelse på muntlig høring her.