LMIs høringssvar: Krav om bakgrunnssjekk for å sikre helsedata

LMI har gitt høringsinspill til HODs forslag om lovendringer for å kunne sjekke bakgrunnen til personell i kritiske stillinger i helse- og omsorgssektoren.

Publisert 9. oktober 2024

Helse- og omsorgsepartementet (HOD) foreslår endringer i pasientjournalloven, helseregisterloven og helsepersonelloven.

Flere av aktørene i helse- og omsorgsektoren drifter og forvalter informasjonssystemer hvor det behandles store datasett med person- og helseopplysninger som ikke er sikkerhetsgradert informasjon. De aktuelle systemene er heller ikke definert som skjermingsverdig objekt eller infrastruktur. Sikkerhetslovens krav til autorisasjon og sikkerhetsklarering for tilgang til informasjonen, samt krav til adgangsklarering for tilgang til skjermingsverdig objekt og infrastruktur, er derfor ikke direkte anvendbare. Informasjonen vil likevel kunne ha betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser, dersom
den blir kompromittert, skriver departementet i høringsbrevet.

Forslaget berører primært stillinger eller roller hvor potensialet for skade som følge av tilgang til IKT-systemer er stort. Dette er typisk driftspersonell som har høyt tilgangsnivå eller kontroll over virksomhetens IKT-systemer, sikkerhetspersonell og annet personell som har tilgang til store datasett med person- og helseopplysninger. Departementet foreslår at også forskere med tilgang til store datasett kan omfattes. Videre vil utviklere av kritiske løsninger kunne omfattes.

Departementet foreslår også endringer i helseregisterloven og helsepersonelloven for å kunne begrense deling av enkelte store sett med helsedata, av hensyn til nasjonale sikkerhetsinteresser.

LMI mener at krav om bakgrunnssjekk av personell som har tilgang til infrastruktur for innsamling og håndtering av helseopplysninger til primærbruk fremstår fornuftig, men at det er nødvendig med en videre konsekvensutredning sammen med klargjøring av vilkårene for bakgrunnssjekk for tilgang til helsedata for sekundærbruk.

Kriteriene som utløser behov for bakgrunnssjekk eller begrensing av tilgang til statistikk eller helsedata kommer ikke tydelig fram i lovforslaget. Det er derfor krevende å vurdere rekkevidden og konsekvensene av endringsforslaget for sekundærbruk av helsedata slik det foreligger.

Les hele høringsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)

Les hele høringssvaret fra LMI