Onsdag la regjeringen frem en ny strategi mot antimikrobiell resistens (AMR).
– Siden forrige strategi utløpte for fire år siden, har Norge manglet en strategi mot en av verdens største helseutfordringer. LMI er glad for at en langsiktig strategi nå er på plass og forventer at det følges opp med konkrete tiltak i handlingsplaner, sier administrerende direktør i LMI Leif Rune Skymoen.
Uten antibiotika som virker, vil sykdommer vi i dag regner som ufarlige, kunne føre til alvorlig sykdom, skader og død igjen. Antibiotikaresistens tar allerede livet av 35 000 mennesker i EU/EØS-området hvert år.
– Det å sikre tilgang til nødvendige antimikrobielle midler er løftet fram som et av seks overordnede mål i strategien. Vi mener det er positivt at dette gjelder både nye og eldre antimikrobielle midler, og at man vil utrede behov for både økonomiske og regulatoriske virkemidler. I forrige strategi ble det konkretisert at særskilte insentivordninger bør frakobles volumet av antibiotika som selges, og denne konkretiseringen savner vi nå.
Verden samles for å bekjempe antimikrobiell resistens
I morgen arrangerer FN toppnivåmøte om antimikrobiell resistens. Sammen med en stor norsk delegasjon bestående av representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet, statsministeren og tre andre statsråder, er Skymoen på plass i New York. I tillegg jobber LMI tett med IFPMA og EFPIA om temaet.
Når handlingsplanene senere legges frem, er Skymoen klar på at det må være insentiver som er med å sikre et forutsigbart marked for nye antibiotika.
– Når det er konsensus mellom WHO og en rekke eksperter om at pipeline for antibiotika ikke er tilstrekkelig for å møte økende resistens hos prioriterte patogener (WHOs definisjon), har vi en svært alvorlig situasjon.
– Det finnes insentiver vi allerede ser at har fungert godt i andre land som Sverige og Storbritannia. Hvis Norge skal gå frem som et godt eksempel i kampen mot antimikrobiell resistens, er vi helt avhengig av å få på plass slike insentiver, sier Skymoen. Vi trenger internasjonalt samarbeid for å komme i mål her, men det er utrolig viktig at flere land går foran. Norge er et av landene som har forutsetningene for å få til dette.
Suksesshistorien fiskevaksiner
Blant de seks overordnede målene i strategien er også at Norge skal være en aktiv pådriver i den globale kampen mot AMR. Her løftes det fram at norske erfaringer fra bruk av vaksiner for å unngå bruk av antimikrobielle midler, bør formidles til andre land ved deltakelse i internasjonale fora.
– Ved hjelp av vaksinasjon har norsk oppdrettsnæring redusert bruken av antibiotika med 99 prosent siden 1987, og dette er en suksesshistorie som har stor relevans globalt, avslutter Skymoen.