Første dialogarena etter Veikartet 

– Vi må tørre å etablere likeverdige partnerskap mellom industrien og det offentlige, sa Guro Bjøntegaard, leder AstraZeneca Norge, på regjeringens første strategiske dialogarena under veikartet.

Publisert 4. september 2024
GA INNSPILL: Statssekretærene i NFD og HOD fikk innspill fra ulike selskap, NHO Geneo, Abelia, Melanor og helseklyngene i tillegg til LMI. De regionale helseforetakene og KS var også tilstede sammen med lederen for HelseOmsorg21-rådet. Virkemiddelapparatet var tilstede som observatører.  

Sammen med Bjøntegaard ga Monica Larsen fra LMI innspill til statssekretær Vegard Grøslie Wennesland (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet og statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.  

– Norge har et stort potensial til å bygge en solid helsenæring som kan bidra både med verdiskapning og løsninger helsetjenesten trenger, men det krever at veikartet følges opp med friske midler og tilpassede rammevilkår, sa LMIs Monica Larsen. 

Formålet med dialogarenaen er å drøfte oppfølgingen av tiltakene i veikartet, løpende politikkutforming og bidra til en gjensidig forståelse av utfordringene og mulighetene for utviklingen av helsenæringen.  

Må tiltrekke internasjonale investeringer 

LMIs innspill la vekt på at Norge allerede har en betydelig legemiddelproduksjon, og med riktig støtte kan verdiskapningen i form av arbeidsplasser og eksportinntekter økes. Dersom Norge kan tiltrekke seg bare 2 prosent av de nesten 50 milliarder euro som investeres i forskningen i Europa, kan dette utgjøre over 10 milliarder kroner – nesten like mye som Norges offentlige forskningsinnsats innen medisin og helse.  

– For å tiltrekke internasjonale aktører må vi blant annet markedsføre Norge med mål om å tiltrekke kapital, kompetanse, og FoU-aktivitet, videreføre NorTrials og samtidig legge til rette for innovasjonspartnerskap, sa Guro Bjøntegaard. 

Må produsere mer for å eksportere mer 

Regjeringens eksportsatsing har som mål å øke eksporten fram mot 2030. For å øke eksporten må det produseres mer. LMIs budskap var at for å øke produksjonskapasiteten og etablere nye produksjonsenheter i Norge, må det på plass rammevilkår og risikoavlastninger som gjør at den etablerte industrien investerer i ny kapasitet og nye produksjonslinjer. 

Det legges opp til to møter i året på denne arenaen som samler opptil 20 deltakere på toppledernivå fra helsenæringen; selskaper, NHO Geneo, Abelia, Melanor og helseklyngene i tillegg til LMI. De regionale helseforetakene og KS var også tilstede sammen med lederen for HelseOmsorg21-rådet. Virkemiddelapparatet var tilstede som observatører.