Helsesatsingen trenger fart og kraft

- Industrien har investert milliarder i Norge de siste årene. Når vil politikerne bevilge penger til risikoavlastning for å få fart på satsingen fra statens side? LMI-lederen utfordret politikerne under Arendalsuka.

Publisert 20. august 2024
UTFORDRER POLITIKERNE: Ingrid T. Akay, Micahel Engsig og Leif Rune Skymoen utfordret Even Røed (Ap) og Sveinung Stensland (H). Foto: Fartein Rudjord/LMI

Skal satsingen på helseindustreien bli reell må den følges opp med investeringer som øker produksjon og øker vertskapsattraktiviteten. Det var hovedbudskapet fra LMI, NHO og LO under Arendalsuka på møtet Veikart og satsing på helseindustri – Hva nå? ­ Der politikere og fagfolk vurderte hva som skal til for å sikre at Norge henger med når andre land investerer i legemiddelindustri.

Se opptak fra møtet

Politisk vilje er avgjørende for å lykkes

Regjeringen har satt et mål om å doble fastlandseksporten innen 2030. Eksportsatsingen på helse er en del av dette målet. Den raskeste og enkleste måten å øke eksporten på er å øke produksjonskapasiteten, og konkurransekraften til selskapene som allerede produserer i dag. 

Den andre måten å øke eksporten på er at selskap som ikke produserer i Norge i dag, etablerer produksjon her. Da må vi øke vertsaksattraktivteten. Det betyr å tiltrekke internasjonale selskap, kapital og kompetanse. Det var tema for panelet med Ingrid Teigland Akay, Hadean Ventures, Michael Engsig, Nykode og Leif Rune Skymoen.

Politisk vilje var et gjennomgående tema og politikerne ble utfordret på om det virkelig er en satsing når denne skal skje innenfor eksisterende rammer og virkemiddel.

Sammen med LMI-lederen løftet Michael Engsig i sitt innlegg fram at for å lykkes må Norge ønske å utnytte mulighetene innenfor konkurransereglene, slik Nederland nettopp har gjort ved å gi 2 mrd. euro i statsstøtte til produksjon av medisinske isotoper.

– Vi skal støtte norske selskap, men samtidig er jeg litt bekymret for den utviklingen vi ser der andre land går langt i å subsidiere. Det er nok en utvikling vi ikke vil klare å henge med på, svarte Even Røed (Ap).

Skatt elefanten i rommet

– De to viktigste faktorene for å lykkes er tilgang til kapital og kompetanse, men i Norge mangler vi nå begge deler. Vi har et skattesystem som er ødeleggende. Det sa Ingrid Akay, som utfordret politikerne på endringer som gjør det mer attraktivt å investere innen livsvitenskap i Norge.

– Skattesystemet bør ikke være noe som er fastsatt for alltid. Men vi kommer ikke til å gå til valg på å kutte skatter. Det er flere miljøer som trenger flere tilskudd, og de pengene må også hentes fra et sted, svarte Even Røed (Ap).

- Industrien har investert flere milliarder i Norge de siste årene. Når vil politikerne bevilge penger til risikoavlastning for å få fart på satsingen fra statens side? LMI-leder Leif Rune Skymoen utfordret Even Røed (Ap) og Sveinung Stensland (H) under Arendalsuka.
ETTERLYSER VILJE: Eli Aamot, direktør i SINTEF Industri i panel med Veronika Barrabes, leder i Novartis og Tone V. Stave fra Innovasjon Norge. Foto: Fartein Rudjord/LMI

Må utnytte kompetansen og kraften hos de internasjonale selskapene

Norge må gå fra å være en «råvareeksportør» av gode forskningsresultater til å bygge nasjonal industri. For å lykkes med det må Norge være et godt land å utvikle innovasjonen i. Er vi det og er tiltakene i Veikartet tilstrekkelig for å lykkes?

Det var et av spørsmålene panelet med Tone V. Stave, Innovasjon Norge, Eli Aamot, SINT¤EF og Veronika Barrabes, Novartis svarte på.

– Vi har et godt utgangspunkt i FoU, men trenger kraften fra internasjonalt legemiddelselskap, flere investeringer og politisk vilje til å gi satsingene på helseindustreien kraft og fart. De store selskapene har ressursene og kompetansen som skal til. Norge kan bli enda flinkere til å tiltrekke oss og bruke disse selskapene for å få fart på satsingen, sa Veronika Barrabes.