E-helsekonferansen EHiN går over to dager på Meetingpoint X på Hellerudsletta, og onsdag holdt LMI sin seksjon «unike muligheter og konkurransefortrinn for norge – hvis vi vil», ledet av LMIs styreleder Veronika Barrabes.
Slik gjør de det i Finland
Første innleder var Päivi Sillanaukee, som er ambassadør for helse og velferd, som ligger under det finske utenriksdepartementet. Hun kunne fortelle om den finske satsingen på over 30 millioner euro på persontilpasset medisin-forskning, innovasjon, utdanning og «managements centers of excellence». Noe som gjør Finland attraktive. Og den politiske forpliktelsen i å ta i bruk helsedata i et offentlig/privat samarbeid.
Hun ble etterfulgt av Tero Ylisaukko-oja, CEO i MedEngin – et helsedataselskap med pharmaselskaper som kunder. Han kunne fra sitt perspektiv fortelle om nøklene til suksessen Finland har hatt innen helsedata: Kvalitet, enkle prosesser og rask tilgang.
Slik må vi gjøre det i Norge
Etter at finnene hadde fortalt om hvordan det faktisk kan gjøres, ble det paneldebatt – om hvordan vi kan klare det samme.
– Vi har brukt milliarder på preparering av data – dataene ligger der. Men vi kan ikke ta dem i bruk. Det er hindringer hele veien, sa Kristian Hveem, professor ved HUNT forskningssenter og NTNU.
Folkehelseinstituttets leder Camilla Stoltenberg holdt både innlegg og deltok i debatten. Under innlegget pekte hun på hvordan vi klarte å ta i bruk helsedata under pandemien, med å registrere bivirkninger av AstraZenecas vaksine, som dermed raskt ga dem grunnlag for å anbefale at den ikke skulle brukes.
– Men det som er viktig, er at vi klarer å lage systemer som fungerer i normaltider, ikke bare enkelt-systemer for en krise, påpekte hun.
Alle snakker om dette gullet, arvesølvet, den nye oljen… Men ingen handler som om det er det. Det lesses på med restriksjoner. Vi må gjøre noe med dette nå.
Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet
I debatten var hun tydelig på hvorfor vi ikke klarer å heise oss opp på Finlands nivå:
– Vi har ikke klart å forklare hvor stor verdien er – og hvorfor dette er viktig for felleskapet.
– Alle snakker om dette gullet, arvesølvet, den nye oljen… Men ingen handler som om det er det. Det lesses på med restriksjoner. Vi må gjøre noe med dette nå, sa Camilla Stoltenberg.
Hun pekte på viktigheten av politisk vilje for å få det til.
– Og vi må vise konkret at det vil være en god investering.
Bygger stein på stein
Direktoratet for e-helse var også tilstede i debatten, ved avdelingsdirektør Håvard Kolle Riis.
– Vi har noen rammer vi må jobbe innenfor, men må nok investere mer på sikt. Vi har en ide om hva som må til, men det er noen steg frem. Akkurat nå bygger vi stein på stein. Norge har kommet et stykke, når vi sammenligner med andre land, men Danmark og Finland ligger lenger fremme, erkjente han.
Professor Hedvig Marie Egeland Nordeng ved Farmasøytisk institutt (UiO) var også tydelig på hva det handler om: Samarbeid er den nye modellen. Og fikk støtte av Hveem, som fortalte at de har folk som vil.
– Og vi er overmodne for å samarbeide om dette, sa han.