Foran en fullsatt sal på hotell Bristol i Oslo sa Rootwelt, som er styreleder i NorTrials og administrerende direktør i Helse Sør-Øst, at nå bør alle innse at industrifinansierte kliniske studier er viktig og riktig å gjøre.
– Det er mange av oss som har ment lenge at det er stuerent å samarbeide med industrien, men alle har ikke vært der. Jeg tror NorTrials vil føre til at flere blir gira. Industrifinansierte kliniske studier er bra for pasientene, som får bedre behandling, det styrker fagmiljøet, og det gjør oss bedre i stand til å gjennomføre også forskerinitierte studier. For kravet til dokumentasjon i legemiddelindustriens studier er strenge, og det lærer oss hvordan vi skal gjøre våre egne studier. Når en sykehusavdeling nå får forespørsel om å kjøre en industristudie, må man svare raskt, og man må svare JA. Det må være grunnsvaret. Og så må ikke bare innpakningen være fin, men innholdet også. Gratulerer med dagen til oss alle, og tusen takk til de som har drevet det fram til dit vi er nå, sa Rootwelt.
Ideen er dansk – modellen er norsk
Det var statssekretær Karl Kristian Bekeng fra Helse- og omsorgsdepartementet som sto for den offisielle åpningen av NorTrials, på selveste verdensdagen for kliniske studier 20. mai.
– Dette er en merkedag av to grunner: det er Clinical Trials Day, og NorTrials lanseres. Jeg vil rette en stor takk til alle pasienter og fagfolk som bidrar. NorTrials er nybrottsarbeid, og her har man spesielt med LMI og Melanor, gjennom utredning, dialog og drøfting, kommet til en ny konstruksjon – et forpliktende partnerskap. Det er fantastisk. Ideen kom fra Danmark og NEXT, men modellen er norsk og den svarer til våre behov. Det er stor iver etter å komme i gang med arbeidet, og jeg forventer at dette nå styrker klinisk behandling og fagmiljøene våre. NorTrials kan føre til to ting: Mer bærekraftig helsetjeneste, og næringsutvikling, sa Bekeng.
Historisk dag for pasientene
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, var i feststemning – i likhet med mange andre på talerstolen.
– Jeg har med meg 17. maifølelsen når jeg står her nå. Det vi levere på her er Norge på sitt aller, aller beste. Jeg har jobbet i legemiddelindustrien i 13 år, og det vi opplever her i dag hadde vært utenkelig for 13 år siden. Det har vært mye diskusjoner og frem og tilbake på veien hit, men gjennom den glødende troen vi har opplevd fra politisk hold, inkludert embedsverket, har vi nå fått det til. Og jeg vil bare si tusen takk, sa Bekkemellem.
Hun påpekte at samarbeid og tillit må bygges over tid, men at det nå er mange prosjekter som har vist seg verdifulle for alle parter – som INPSIRE og Connect.
– Det skal vi også vise nå med NorTrials. Det er opp til oss alle å realisere målene, og det er viktig for alle – ikke minst for de vil alle jobber for hver dag: pasientene. Dette er stort, det er en historisk markering for LMI og Melanor og våre medlemmer, sa Bekkemellem.
– Det er nå jobben begynner
Det kunne Anders Flatla, medisinsk sjef i BMS og styremedlem i NorTrials, bekrefte.
– Dette er emosjonell dag for mange av oss. LMI har jobbet med dette i 10-15 år, så sånn sett er dette et endepunkt. Men samtidig er det nå jobben begynner. Det er mange flaskehalser vi fortsatt skal løse, for det er knallhard internasjonal konkurranse om å tiltrekke seg studier, men det er fantastisk å kunne sitte her i dag og lansere dette viktige steget, sa Flatla.
NorTrials har etablert 6 sentre som skal være spydspisser i satsningen på å få flere kliniske studier til Norge. De seks fikk presentere seg kort på møtet, og fortalte litt om hvilke fasiliteter og hvilken kompetanse de har – og planlegger å få. Blant annet er studiesykepleiere og studiekoordinatorer svært viktige å få på plass ved hvert av sentrene. Terje Rootwelt understreket at dette ikke blir 6 lokale sentre, men at de skal fungere som et nettverk for å inkludere pasienter fra hele Norge i studiene.
– Jeg sa JA nå nettopp
Daniel Heinrich, som er leder i Norsk onkologisk forening og svært dreven i industristudier, tok oppfordringen fra Rootvelt på strak arm.
– Vi har nok potensielle studiedeltakere til kliniske studier hvis vi får med hele landet. Nå har jeg jobbet et år ved Sykehuset Innlandet, og der har vi masse potensiale til å få pasienter med. Så de store ordene som er sagt her i dag må vi få over i praksis. Jeg likte det du sa, Rootwelt, om at svaret på forespørsel om studie i utgangspunktet må være ja. Så mens jeg satt her i salen i dag, svarte jeg faktisk JA til en studie.
NorTrials.no er ikke operativ enda, men foreløpig har et offentlig-private partnerskapet denne nettadressen: https://spesialisthelsetjenesten.no/nortrials