Studieresultatene ble publisert på mandag i det anerkjente, internasjonale tidsskriftet Acta Dermato-Venereologica. Utgivelsen kom i en drømmeuke for det Ørsta-baserte selskapet, som på onsdag fikk tildelt SIVA-prisen av næringsminister Iselin Nybø.
Det er seksjonsoverlege Kåre Steinar Tveit som har gjennomført en studie på Haukeland Universtitetssykehus og resultatene fra studien er bakgrunnen for at biotekselskapet Arctic Nutrition nå har startet utvikling av legemiddel mot psoriasis.
-Nå har vi startet utvikling av en ny medisin mot mild til moderat psoriasis basert på silderogn, sier administrerende direktør Ole Arne Eiksund i Arctic Nutrition AS.
Les også: Arctic Nutrition bygger ny fabrikk i Ørsta
-Med god støtte fra Innovasjon Norge er vi er i gang med prosessutvikling for legemiddelproduksjon etter GMP-standard. I løpet av neste år regner vi med å starte den neste kliniske studien, der målet er å finne optimal dose.
-Vi vil gjerne takke de som deltok i studien. Pasientene ble fulgt i 15 måneder, og det er fantastisk at så mange av dem ønsket å være med hele veien. Studien har brakt ny kunnskap om effekten av silderogn på psoriasis, og er grunnsteinen i forskningsprogrammet vårt for å utvikle et nytt legemiddel. Studiedeltagernes bidrag vil kunne hjelpe andre som har psoriasis.
Bekkemellem: – Prakteksempel på norsk helsenæring
Psoriasis er en sykdom som rammer 2-3 % av verdens befolkning. Verdens helseorganisasjon (WHO) har anerkjent psoriasis som en alvorlig sykdom som gir betydelig nedsatt livskvalitet. I en rapport fra 2016 skrev WHO at det er behov for ny, trygg, effektiv og rimelig behandling for psoriasis. Det har de siste årene kommet flere nye legemidler for alvorlig psoriasis, mens det fortsatt finnes få behandlingsalternativer for mild og moderat sykdom.
Silderogn er en naturlig matvare, så Arctic Nutrition mener at det er rimelig å forvente gunstig sikkerhetsprofil, som vil dokumenteres i større kliniske studier som skal gjennomføres i de kommende tre-fire årene. Hvis alt går som vi håper, vil selskapet sende søknad om markedsføringstillatelse til europeiske legemiddelmyndigheter i 2025
– Jeg har fulgt Arctic Nutrition i mange år allerede og synes det er fantastisk spennende. Ikke minst, så er det et prakteksempel på muligheter vi har innenfor norsk helsenæring. Kortreiste råvarer fra havet utenfor fabrikken, som utvikles til et medisinsk produkt som potensielt kan hjelpe millioner av psoriasis-pasienter over hele verden.
–I tillegg til å hjelpe psoriasispasienter til et bedre liv ligger det potensial til å skape nye kompetansearbeidsplasser og øke eksportinntektene til Norge, sier administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem.
SIVA-prisen
Bekkemellem var tilstede da selskapet på onsdag mottok SIVA-prisen fra næringsminister Iselin Nybø. I tillegg til prispengene på 250.000 kroner, som Arctic Nutrition ønsker å dedikere til forskning på normalisering av hjerneutvikling hos premature barn, hjelper også prisen til å stimulere utbygging av ny fabrikk.
-Resultatene fra psoriasis-studien i Bergen gjør at vi har bestemt oss for å gjennomføre utvikling av et nytt legemiddel, og vi planlegger å bygge fabrikk i Ørsta for å kontrollere mest mulig av verdikjeden. SIVA-prisen er en stor stimulans i denne forbindelse. Vi har også god støtte fra Innovasjon Norge til legemiddelutviklingen.
-Som en fremtidsrettet innovativ bedrift er vi opptatt av bærekraft i alle ledd. Sildefisket utenfor kysten vår er kvoteregulert og bærekraftig og fremstillingen av legemiddel fra silderogn gjør vi også så skånsomt og miljøbevisst som mulig. Vi er glade for å skape merverdi av et råstoff som til nå i liten grad har blitt utnyttet – og setter pris på at andre også ser at dette er en del av grønn omstilling av næringslivet, sier Eiksund.
Legemiddelutvikling er kostbart og tidkrevende. Arctic Nutrition er i gang med prosessutvikling for silderognolje med legemiddelkvalitetsstandard. Neste trinn er en klinisk studie med ulike doser av silderognolje for å finne optimal dose, og så er det siste studie før endelig markedsføringstillatelse.