Vaksinekoalisjonen CEPI utlyste nylig en såkalt Expression of interest (EOI) for kliniske studier med COVID-19-relevante vaksiner. Målgruppen var organsiasjoner som kunne fungere som sponsor eller operasjonell støtte til utprøvning av vaksine kandidater mot Covid-19 som er under utvikling.
Forskningsrådet tok initiativ til å samle ulike aktører for å se om Norge kunne markere seg som et land å gjøre COVIC-19-studier i, med tanke på utvikling av en eller flere vaksiner. Ole Johan Borge og John-Arne Røttingen tok kontakt med blant andre LMI for innspill og samarbeid, og Monica Larsen og Hege Edvardsen, begge seniorrådgivere i LMI, har bidratt inn i dette arbeidet.
Den 18. april fikk CEPI en EOI-søknad fra Norge, sendt fra Folkehelseinstituttets leder Camilla Stoltenberg på vegne av følgende aktører:
Forskningsrådet
Legemiddelindustrien (LMI)
Oslo Cancer Cluster, OCC
LINK Medical Research
Smerud Medical Research International
Oslo universitetssykehus, Immunologisk avdeling
Universitetet i Bergen/Haukeland universitetssykehus, Influensasenteret
PraksisNett (The Norwegian Primary Care Research network)
– Ved en eventuelt tildeling av studier til Norge vil Folkehelseinstituttet ha det administrative ansvaret og være overordnet koordinator for utprøvning. Vaksinekandidatene kan kommer fra ulike aktører, også våre medlemsfirmaer. Dokumentet som er utarbeidet for denne innsendingen kan brukes av våre selskaper til å selge inn Norge som et land å kjøre kliniske studier relatert til Covid-19 i. Det er også et godt eksempel å vise til hvordan vi her kommer sammen, ulike aktører, i håp om å muliggjøre at Norge får en posisjon i denne harde konkurransen, sier Hege Edvardsen.
Også Monica Larsen er positiv til initiativet.
– Norge har gode muligheter til å attrahere kliniske studier, og når aktører som klinikere, registereiere, sykehus og produktutviklere fra næringslivet spiller sammen kan vi nå opp i den globale konkurransen om å tiltrekke disse viktige studiene, sier Larsen.