– Forsyningssikkerheten av legemidler er og forblir vår største utfordring. Tilbakemeldingen fra medlemmene gjelder nesten utelukkende utfordringer med forsyning og logistikk. Island er utrolig avhengig av lufttransport for varer, og dette har jo åpenbart blitt påvirket av koronapandemien, men heldigvis har vi store beredskapslagre. Det gjør at vi ikke ser kritiske utfordringer i horisonten, sier Jakob Falur Gardarsson, administrerende direktør i Frumtok, legemiddelindustriforeningen på Island.
– Utfordringer er der for å løses
Forsyningssikkerhet og tilgang til produktene er av ytterst viktighet for industrien i disse tider, forteller Gardarsson. Da USA innførte et 30-dagers reiseforbud fra Europa til USA, var det usikkert hvilken effekt dette ville ha på forsyning av varer til Island, som er en velkjent mellomstasjon mellom de to kontinentene. Derfor initierte Frumtok allerede i mars å søke om dispensasjon til det nasjonale konkurransetilsynet, for å bidra til leveringssikkerhet av legemidler til Island.
Les også: LIF-Sverige: – god timing for virtuelle kliniske studier
– Dispensasjonen gir lovnad for konkurrentsamarbeid hva import og distribusjon av medisiner gjelder og er gyldig ut mai. Det er gledelig å se at myndigheter og næringsliv kan samarbeide om å respondere under disse ekstremt unike forholdene.
– Det viser også hvor seriøs situasjonen er, at myndighetene brukte færre enn 24 timer på å fatte avgjørelsen. Så ja, korona har bydd på noen utfordringer, men utfordringer er jo der for å løses, sier Gardarsson.
Starter nye kliniske studier
Island, i motsetning til blant annet Norge og Danmark, har ikke «stengt ned» landet helt, ifølge Gardarsson, som selv drar til kontoret hver dag, til tross for at kantinene er stengt, mingling er uglesett og at bygget er stengt for besøkende.
Les også: Lif-Danmark: – støtter oppstart av skoler og barnehager
Myndighetene har innført strenge regler og har testet omtrent 10 prosent av befolkningen allerede. Og mens drastiske sikkerhetstiltak er implementert på sykehus for å beskytte mennesker i risikogruppen, er det fortsatt forskningsaktivitet på institusjonene.
– Informasjonen vi får fra feltet er positive og at kliniske studier er pågående, ja, det er til og med noen nye som skal starte, men det er klart at kommunikasjon med helsepersonell har forandret seg drastisk.
– Det stilles mye strengere krav og kommunikasjon med helsepersonell er mer utfordrende, men videokonferanser og den gode, gamle telefonsamtalen er nok mer vanlig nå enn møter ansikt til ansikt, forteller Gardarsson, som også kan informere om at de på Island hadde sin generalforsamling virtuelt i mars.