Dersom studiene er positive, tar de to selskapene sikte på å fullføre utviklingen som kreves for å gjøre vaksinen tilgjengelig i andre halvdel av 2021.
Selskapene vil slå sammen sine innovative vaksineteknologier for å få det til, skriver de i en felles pressemelding. Sanofi vil bidra med sitt S-proteinantigen fra SARS-CoV-2, basert på rekombinant DNA-teknologi, som muliggjør produksjon av genetisk identisk protein med det som finnes på overflaten av viruset. GSK (GlaxoSmithKline) vil bidra med sin adjuvanssteknologi laget spesielt med tanke på pandemisituasjoner: Bruken av en adjuvans er spesielt viktig ved en pandemi, da det reduserer mengden vaksineantigen som kreves per dose, slik at flere vaksinedoser kan produseres og dermed bidra til å beskytte flere mennesker.
Direktør i Sanofi, Paul Hudson, mener samarbeid er det eneste riktige.
– Nå som verden står overfor denne globale folkehelsekrisen, er det åpenbart at ingen selskaper kan løse dette alene. Det er derfor Sanofi fortsetter å samarbeide, for eksempel GSK, med mål å utvikle og produsere vaksiner som kan stoppe dette viruset, sier Hudson.
Han får støtte fra Christian Probst, daglig leder i GSK i Norge.
– Dette samarbeidet bringer to av verdens største vaksineselskaper sammen. Ved å kombinere vår forskning og vår teknologi, har vi tro på at vi kan bidra til å akselerere den globale innsatsen for å utvikle en vaksine som kan beskytte så mange som mulig mot COVID-19, sier Probst.
Utviklingen av Sanofis rekombinant-baserte COVID-19-vaksine har allerede fått støtte fra BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) i USA. Sammen med GSK skal de nå diskutere finansiering og støtte med andre nasjonale myndigheter og globale insititusjoner om tilgang. Både Sanofi og GSK mener at uansett hvem som til slutt klarer å utvikle en vaksine mot COVID-19, må den gjøres tilgjengelig for alle, uavhengig av betalingsevne.
Om Sanofi
Sanofi har over 100 000 ansatte i 100 land, og har 73 fabrikker og FoU-enheter i 33 land. De har i øyeblikket 81 medisiner under utvikling, og 35 er i siste fase av utviklingen. De utvikler vaksiner, samt medisiner mot blant annet diabetes, hjerte- og karsykdom, kreft, multipppel sklerose, hud- og leddsykdommer og sjeldne sykdommer. Sanofi investerte 67 millioner kroner i forskning og utvikling i 2018.
Om GSK
GSK har rundt 100 000 ansatte i 95 land og fabrikker og FoU-enheter i 36 land. De har i øyeblikket 39 nye medisiner og 15 nye vaksiner under utvikling. De utvikler vaksiner, samt medisiner mot blant annet astma og kols, hiv, smerte, kreft og immunologi. GSK investerte 60 milliarder kroner i forskning og utvikling i 2019.