– Jeg har vært med på å skrive mange stortingsmeldinger, men aldri har jeg opplevd en så stor entusiasme som vi har fått fra helsenæringen. Det har vært en god prosess og en viktig start, sier statssekretær Magnus Thue.
Thue er statssekretær for Høyre i Nærings- og fiskeridepartementet og fortalte om arbeidet med Helsenæringsmeldingen under konferansen Helse og fremtid 2019, arrangert av Novartis, Thermo Fisher og LMI.
– Med helsenæringen får vi både i pose og i sekk; vi skaper flere arbeidsplasser og gir flere et bedre og lengre liv. Hvis vi klarer å utvikle denne bransjen vil vi nå både næringspolitiske og helsepolitiske mål, sa Thue.
Han pekte på noen utfordringer man står overfor, blant annet utfordringen med å få gode ideer ut i praksis og frem til pasientene.
– Målet vårt er å bygge en sterkere kultur for å bringe fram ideer, bringe sammen offentlig og privat sektor. Vi skal finne forklaringen på hvorfor noen ideer ikke når helt fram og hvorfor andre blir en suksess. Vi har jo eksempler på begge deler i Norge, der CAR-T-terapi som Novartis presenteres her på Helse og fremtid i dag er et eksempel på at det kan gå veldig bra. Ultimovacs måtte imidlertid dra til USA for å få testet ut sin kreftvaksine. Dette viser at det finnes gode muligheter for klinisk utprøving ved norske sykehus, men ikke alltid. Det er også ofte mangelen på risikovillig kapital som gjør at prosjekter stopper opp før de når målstreken. Hvordan kan vi forbedre dette? Her er det viktig at vi snakker sammen; politikere, gründere, leger, forskere, pasienter, investorer og legemiddelselskaper, og sammen finner gode løsninger. Prosessen i arbeidet med Helseindustrimeldingen har vært veldig god, men dette er likevel bare starten. Det virkelige arbeidet starter i det vi legger fram meldingen om et par måneder, sa Thue.
Han røpet litt av innholdet i meldingen. Den vil ta opp viktigheten av at helsevesenet og næringslivet kan finne gode ideer sammen, at det legges til rette for innovative offentlige anskaffelser, at man må finne nye måter å bruke helsedata på, at næringen må få stabile og gode rammevilkår, god gründerpolitikk og god tilgang på risikovillig kapital, tilgang på kompetent arbeidskraft og muligheter til å samarbeide med både norske og internasjonale universiteter og sykehus.
– Det er viktig at offentlige sykehus og privat næringsliv samarbeider på en god måte. Det foregår allerede i dag et slik samarbeid, men det er helt klart at vi har mye å gå på. Litt for mange steder i det offentlige helsevesenet ser man på kommersialisering og privat næringsliv som noe skummelt man bør passe seg for. Det er sikkert en sunn refleks, men skal vi klare å løse samfunnets utfordringer fremover er vi helt avhengig av å dra nytte av næringslivet. Skal vi nå våre helsepolitiske mål, og skal det offentlige helsevesenet komme videre, trenger de innovasjonskraften som ligger i næringslivet. De gode kreftene må finne hverandre, og det må være takhøyde for å forfølge de gode ideene fra tegnebrettet og frem til pasientene, slik at de kan redde liv og gi arbeidsplasser, sa Thue.