Novartis oppdaterte allmennleger

Publisert 20. november 2017

Over 100 fastleger meldte seg på da Novartis inviterte til et nytt møtekonsept for allmennleger: en faglig oppdatering på mange terapiområder samtidig, både i plenum og i workshops.

Legene fikk undervisning i blant annet kardiologi, nevrologi, oftalmologi, onkologi, dermatologi og pulmonologi.

– Dette er det første møtet vi har i Novartis der vi dekker alle våre terapiområder. Her får vi vist bredden vi som selskap representerer, og oppdatert legene på fag og nyheter, sier Helene Dugstad.

Hun er vitenskapelig rådgiver i Novartis og er én av dem som har utarbeidet programmet. Første del av møtet var en fellessesjon der deltakerne fikk faglige innledninger om tre lidelser fastleger ofte ser, men ikke alltid er sikre på om de ser: psoriasis, migrene og hjertesvikt.

Psoriasis, migrene og hjertesvikt i plenum

Trine Lilly Halvorsen, dermatolog ved Kolbotn Hudlegesenter, kunne fortelle at det har skjedd mye innen behandlingen av psoriasis og psoriasisartritt de siste 10 årene. Psoriasis rammer rundt 120 000 nordmenn, 50% får diagnosen før de fyller 40 år, og 80% har affeksjon i hodebunnen.

Anne Christine Poole, allmennlege og hodepinespesialist ved Sandvika Nevrosenter fortalte engasjert om migrene, som hun selv ble rammet av som 12-åring. Migrene rammer hele 750 000 nordmenn og forårsaker over 2 millioner tapte arbeids- og skoledager hvert eneste år.

Dan Atar, kardiolog, professor og forskningsleder ved medisinsk divisjon, Ullevål, fortalte om definisjoner av hjertesvikt, og hvordan det diagnostiseres og behandles.

Innleggene ga en overordnet oversikt over de tre terapiområdene, mens man som deltaker på workshopsene kunne gå dypere inn i materien. I tillegg til disse tre var det også parallelle workshops om malignt melanom vs. vanlige føflekker, bruk av EKG, bruk av håndholdt ultralyd (VSCAN), tung pust og KOLS, nevroendokrin kreft, oftalmologi og om kommunikasjon med de minste pasientene. Deltakerne kunne velge fire workshops.

– Helt topp

Allmennlege ved Centrum fastlegegruppe, Ranja Aarnes-Eidshaug, satte stor pris på Novartis-møtet.

– Dette er helt topp for meg som allmennlege. Jeg får faglig oppdatering på mange felt, jeg kan velge selv hvilke jeg fordyper meg i, og ikke minst er det en sosial møteplass for oss leger, sier hun.