Shinya Yamanaka var i Oslo for å inspirere og motivere unge studenter og forskere.
I går inviterte UiO, AstraZeneca og Nobel Media til forelesning med Shinya Yamanaka. Yamanaka mottok Nobelprisen i medisin i 2012, og i går var aulaen i Georg Sverdrups hus full av studenter, forskere og andre som ville høre forelesningen hans om en ny medisinsk æra med induserte pluripotente stamceller – iPS-celler.
Tilstede i Oslo var også Jan-Olof Jacke, VD for AstraZeneca i Sverige. AstraZeneca var medsponsor for arrangementet.
– Vi har samarbeidet med Nobel Prize Inspiration Initiative i 7 år. Målet er å inspirere studenter og forskere rundt om i verden og få dem enda mer engasjerte og motiverte. Dette er første gang vi gjør dette i Oslo, og vi er svært glade for at Shinya Yamanaka kunne komme hit i dag, sa Jacke.
Yamanaka er utdannet lege, men valgte å gå over til å jobbe med medisinsk forskning på grunn av faren sin.
– Jeg startet min karriere for over 30 år siden. Faren min ble syk, men vi klarte ikke å finne ut av hva som feilte han. Når du ikke vet årsaken til en sykdom kan du heller ikke behandle den. Jeg var lege men kunne ikke hjelpe min egen far. Det var da jeg bestemte meg for å begynne å jobbe med forskning. Jeg mener at det er ved å jobbe med medisinsk forskning man virkelig kan hjelpe pasienter som faren min, sa han.
Yamanakas arbeid har vist hvordan modne, spesialiserte celler, slik som hudceller, kan omprogrammeres til å bli umodne celler – såkalte stamceller – som kan utvikle seg til ulike typer celler i kroppen. Dette har revolusjonert synet på utvikling av celler og organismer, og gitt nye verktøy for å utvikle nye behandlingsmetoder.
Som direktør for CiRA (Center for iPS Cell Research and Application), Kyoto University, har Yamanaka vært svært opptatt av samarbeid mellom akademia og legemiddelindustrien.
– Denne type samarbeid har blitt mye mer vanlig, men tradisjonelt er det forskere fra industrien som kommer til universitetene. I vårt samarbeid var det CiRA som kom til Takeda i Tokyo for å samarbeide. Syv av professorene fra vårt institutt tilbringer 20 prosent av tiden sin hver uke i Takedas forskningssenter. Der er alt tilgjengelig for oss, ikke bare deres molekylære bibliotek, men også deres erfaring i legemiddelutvikling og ekspertise på andre områder. Dette har vært svært nyttig for oss, og jeg håper denne typen samarbeid vil føre til mer pasientrettet akademisk forskning, sa han.