– Jeg er villig til å snu alle steiner én gang til, og jeg vil personlig invitere alle kloke hoder fra industrien, politikken og samfunnet for øvrig for å komme med forslag som kan løse dette nærmest uløselige dilemmaet.
Det sa Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, under en debatt med Sveinung Stensland (H) og onkolog Stein Sundstrøm i Dagsnytt Atten mandag. Utgangspunktet for debatten er en artikkelserie i VG om at kreftleger fortviler over at Norge går mot et todelt helsevesen. Stein Sundstrøm, som er leder i Norsk Onkologisk Forening, sier at mange leger står i en etisk utfordring: skal de opplyse pasientene om medisiner som kan kjøpes privat, eller skal de la det være?
Spennende og utfordrende tider
– Det er veldig spennende tider i moderne kreftbehandling nå, for det kommer mange nye stoffer som virkelig gir et løft for pasientgrupper som man tidligere ikke har hatt noen god behandling for. Disse nye medikamentene blir godkjent først i USA, så i Europa, og så går det automatisk én måned før det blir godkjent for såkalt markedstilgang i Norge. Og så har vi i Norge siden 2013 etablert et system med vurdering av kostnadsnivå og -effekt, og den prosessen tar tid. Dette er en ventetid som pasientene har problemer med å akseptere fordi de er alvorlig syke og kan i verste fall få progresjon og dø i denne perioden. Disse legemidlene kan man kjøpe på apoteket i Norge og på private klinikker, men vi får ikke lov til å gi det på sykehus. De kan koste opp til mange hundre tusen kroner. Da er problemet; skal vi informere pasientene om dette eller skal vi la være?, spør Sundstrøm.
Ikke pålegge, men støtte
Både Torgeir Micaelsen og Sveinung Stensland (H) ser dilemmaet og har forståelse for at dette er vanskelig situasjon både for lege og pasient. Men ingen av dem vil pålegge legen å informere pasienten om alle muligheter som finnes, og vil heller stole på legenes skjønnsutøvelse.
– Men det jeg er opptatt av er at de bør ha politikere i ryggen når de gjør disse vanskelig avveiningene, sier Micaelsen.
Inviterer alle til ny idédugnad
I kampen mot et todelt helsevesen mener han alle steiner må snus.
– De er vel og bra de forslagene som nå har kommet på bordet om en etablering av en «second opionion»-ordning, men jeg mener at vi i tillegg må se på systemet for godkjenning, iverktredelse og forhandling med disse legemiddelselskapene en gang til. Det kan ikke være slik at når både legemiddelindustrien og myndighetene og alle de politiske partiene mener at det er mulig å gjøre mer, og så skjer det ikke noe særlig mer.
Han påpeker at systemet med Nye metoder har fått virke en stund og har fungert ganske bra.
– Vi i må huske at i løpet av de siste årene har norske myndigheter kanskje klart å presse internasjonale legemiddelgiganter for flere hundre millioner kroner – penger som går til å kjøpe andre kreftlegemidler, og til andre pasienter. Men det går for treigt for de pasientene som ikke har tid til å vente! Og det er da jeg sier at jeg er villig til å snu alle steiner én gang til, og jeg vil personlig invitere alle kloke hoder, både i industrien, i politikken og i samfunnet for øvrig, til å komme med forslag som kan løse dette nærmest uløselige dilemmaet. Vi skal holde legemiddelindustrien i trøya, men vi vil ha disse medisinene raskere frem til pasientene. Da må vi ha flere forslag, Stensland, og det er jeg villig til å samarbeide med dere om, sa Micaelsen.