I to dager har alle de nordiske legemiddelindustriforeningene vært samlet i Oslo. Antibiotikaresistens var en av sakene på agendaen.
Drøyt 40 medarbeidere i norske LMI, danske LIF, svenske LIF og finske PIF har diskutert muligheter og utfordringer i de nordiske landene. Helsepolitikken, life science-landskapet, regulatoriske prosesser og forskning og innovasjon var blant temaene som ble diskutert, både i plenum og i gruppemøter.
Mange tiltak mot antibiotikaresistens
Blant de viktigste sakene de nordiske legemiddelindustriforeningene jobber sammen om, er kampen mot antibiotikaresistens. Det pågår flere små og store initiativ, både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet utvikler bransjeforeningene i samarbeid med medlemmene forslag til betalingsmodeller for nye antibiotika. En av utfordringene er nemlig å finansiere utvikling av legemidler som helst ikke skal brukes. I Norge og Sverige er LIF og LMI i dialog med myndighetene om disse modellene, og Sverige er trolig det landet som har kommet lengst.
I forbindelse med FNs høynivåmøte onsdag i forrige uke, der verdens ledere gikk sammen om en deklarasjon som anerkjenner problemene rundt antibiotikaresistente bakterier, presenterte 13 globale legemiddelfirmaer en plan for konkrete tiltak mot antibiotikaresistens. Firmaene vil:
– Gjennomgå egne produksjons- og forsyningskjeder for å redusere miljøpåvirkningene i antibiotikaproduksjonen
– Jobbe for at antibiotika bare brukes av pasienter som har behov for dem
– Bedre tilgangen til eksisterende og fremtidig antibiotika, vaksiner og diagnostikk
– Støtte nye måter å jobbe på, for eksempel et økt samarbeid mellom industrien og akademia, for å forske frem nye antibiotika, vaksiner og diagnostikk.
En likeverdig partner
I alle tiltak er samarbeid nøkkelen, mener direktørene i de nordiske legemiddelindustriforeningene.
– Vi ønsker, sammen med våre medlemmer, å være en aktiv partner i disse prosessene – helt fra starten av. Det offentlige er helt avhengige av legemiddelindustrien for å forske frem nye antibiotika, og legemiddelindustrien er helt avhengig av myndighetene for å få det til. Vi i industrien ønsker å bli lyttet til, som en likeverdig partner. Vi kan ikke bare motta bestillinger og krav og påstander mot oss. I den alvorlige situasjonen vi står oppe i nå, med konsekvenser vi ikke helt aner konturene av, må vi være samarbeidspartner nummer én – fra dag én, sier LMI-direktør Karita Bekkemellem.
Både LMI i Norge, LIF i Danmark, LIF i Sverige og PIF i Finland vil fortsette å jobbe mye med dette fremover.
Flere tiltak iverksatt
Legemiddelindustrien er allerede aktive i flere tiltak og initiativ, i tillegg til de nevnt over:
- The Innovative Medicines Initiative (IMI) har programmet New Drugs 4 Bad Bugs. Dette er et enestående samarbeid mellom industri, akademia og bioteknologiorganisasjoner for å kjempe mot resistensutviklingen og finne nye finansielle løsninger.
- DRIVE-AB (Driving reinvestment in research and development and responsible antibiotic use) ligger inn under IMI-prosjektet, men tar for seg markedssvikten på feltet. Målet er at fortjenesten ikke skal være avhengig av hvor stort volum som blir solgt. Mye penger -hele 550 millioner euro – investeres i flere forskningsprogrammer tilknyttet antibiotikautfordringen, og legemiddelindustrien bidrar med halvparten av utgiftene.
- Den internasjonale legemiddelindustriorganisasjonen IFPMA har utarbeidet en omfattende rapport: Rethinking the way we fight bacteria. Den inneholder blant annet flere konkrete forslag til løsninger på dagens utfordringer med overforbruk og resistens.
- 85 legemiddelselskaper og ni bransjeforeninger i 18 land har utarbeidet en felles erklæring for å bekjempe antibiotikaresistens. Bransjen er enige om et felles sett av prinsipper for en global handling for å sikre riktig bruk av antibiotika, utvikling av nye legemidler, diagnostikk, og vaksiner. Felleserklæringen gir en retning på hvordan regjeringer og industri må jobbe sammen.
- Mange av medlemmene i de nordiske legemiddelindustriforeningene er aktive med forskning på nye antibiotika, blant andre AstraZeneca, Bayer, GSK, MSD, Roche og Otsuka. I tillegg jobber blant andre GSK, Janssen, MSD, Novartis, Pfizer og Sanofi med vaksiner som kan bidra til å reduserer bruken av antibiotika.