Skal bekjempe resistente bakterier

Publisert 21. september 2016

– Legemiddelindustrien må være en del av løsningen i kampen mot resistente bakterier. Det sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på et høynivåmøte om Antimicrobial Resistance i FNs generalforsamling i New York 21. september.

PÅ TOPPMØTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie er i dag på et høynivåmøte om Antimicrobial Resistance i FNs generalforsamling. Her avbildet under et LMI-arrangement i Arendal i august.

PÅ TOPPMØTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie er i dag på et høynivåmøte om Antimicrobial Resistance i FNs generalforsamling. Her avbildet under et LMI-arrangement i Arendal i august.

– Det er svært viktig at disse utfordringene nå er et tema under høynivåuka på FNs generalforsamling, sier statsråden.

Antimicrobial resistance (AMR), eller bakteriell resistens, har blitt en av de største truslene mot global helse. Over hele verden er medisin som tidligere tok knekken på vanlige infeksjoner, nå blitt ineffektiv. Dette kan resultere i et lengre sykdomsforløp, og i verste fall til dødsfall. Samtidig går ikke utviklingen av nye medisiner, spesielt antibiotika, raskt nok.

Høie uttalte på møtet at antibiotikaresistens er en klimautfordring for helsetjenesten som må adresseres globalt.

– I den forbindelse vil et samarbeid med legemiddelindustrien spille en sentral rolle for å få løst utfordringene, sier Høie.

Organisasjonsdirektør i Norsk Industri, Carla Botten-Verboven møtte ministeren under et møte tidligere denne uken.

– Vi syns det er flott at statsråden nevner legemiddelindustrien i denne sammenhengen. Det er mye banebrytende arbeid som skjer på dette området, også i Norge, sier hun.

Utfordringen er todelt: Det må gjøres mer i forhold til bruken av de eksisterende antibiotikaene og vi må utvikle nye antibiotika.

Karita Bekkemellem

SER MULIGHETER: Vi må samarbeide for å finne nye løsninger, sier LMIs Karita Bekkemellem.

– Til det første kan vi bruke fiskehelse som et eksempel. Her har antibiotika-bruken gått ned 99 prosent de siste 30 årene, takket være gode vaksiner, sier LMIs administrerende direktør Karita Bekkemellem.

Når det gjelder utvikling er det en utfordring at det er markedssvikt.

– Det er veldig komplisert å finne nye virkestoffer som fungerer. Legemiddelselskapene må legge store ressurser i forskning og utvikling, og paradokset er jo at når man eventuelt klarer å utvikle antibiotika som fungerer, så vet selskapene at de kommer på markedet med et legemiddel som helst ikke skal brukes, sier Bekkemellem.

Industrien har engasjert seg i internasjonale forsknings- og utviklingsprogram som ser på ulike samarbeidsmodeller og insentiv-mekanismer mellom det offentlige og legemiddelindustrien.

– Norge kan spille en viktig rolle som en pådriver ved å stå frem med gode eksempler for andre land, sier Bekkemellem.

  

Les mer om møtet