Rundt 70 personer, alle europeiske aktører og journalister innen blant annet helse, handel og IT, fylte Jónas Einarsson-auditoriet til randen. Og nettopp Jónas Einarsson, som er en av ildsjeldene bak Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark (OCCI), var blant dem som fortalte gjestene om det unike samarbeidet som skjer i innovasjonsparken ved Radiumhospitalet. Også daglig leder i Oslo Cancer Cluster, Ketil Widerberg, direktør ved Kreftregisteret, Giske Ursin, og professor og leder av Institutt for Kreftforskning ved OUS, Gunnar Sæter, fortalte om kreftforskningen som foregår i Norge.
Oslo Cancer Cluster og AbbVie samlet på onsdag en rekke journalister og gjester fra hele Europa for å vise hva som skjer innen kreftforskning og innovasjon ved OCCI.
Innovasjonsparken er unik i Europa, der den med sine 36 000 kvadratmeterne huser hele verdikjeden fra forskning og utvikling av nye kreftmedisiner, til kommersialisering og kreftbehandling. At også Ullern videregående skole er en del av miljøet gjør det enda mer unikt.
– Vi mangler i grunnen bare en barnehage, sa Ketil Widerberg.
Flere av foredragsholderne pekte på Norges fortrinn med helsedata, biobanker og et solid kreftforskningsmiljø.
– Flere og flere mennesker vet mer og mer om mindre og mindre. Vi må få alle disse kloke hodene sammen, til det beste for pasientene. Vi vet at innovasjonene kommer både fra akademia og fra industrien. Man feiler, prøver igjen, feiler og prøver igjen. Dette tar mange år og koster store summer, sa professor Gunnar Sæter, før han ga forsamlingen en innføring i immunterapi og big data.
Gjestene fikk besøke laboratoriet og se kreftforskning i praksis, de fikk høre SAS Industries og IBM fortelle om teknologiske nyvinninger og fordelene med helsedata, og de fikk møte kreftpasienten Deborah Sims (42), som hadde kommet helt fra Australia for å fortelle sin historie. Hun fortalte hvordan tilfeldigheter gjorde at hun fikk bli med i en klinisk studie og gjennom den fikk behandling med persontilpasset medisin. Sims er trebarnsmor og fikk kronisk lymfatisk leukemi i en alder av 38 år. Hun nektet å ta imot standardbehandlingen og lette desperat etter nye behandlingsmetoder. Tilfeldigheter førte til at hun møtte kreftforsker John Gribben under en kreftkonferanse og han sa: «Du ser etter en klinisk studie? Du er perfekt for den jeg skal gjennomføre!».
– Det var den dagen jeg møtte mannen som reddet livet mitt, fortalte Sims.