LMI i nok en prisdebatt

Publisert 24. mai 2016

 

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI var i debatt på TV2 for å snakke om prisen på kreftlegemidler.

HOS TV2: Karita Bekkemellem var denne uken i debatt hos TV2 for å snakke om prisen på de nye kreftlegemidlene.

Er prisnivået på lungekreftmedisin umoralsk høyt? Nei, mener LMIs Karita Bekkemellem, som i går møtte kreftlege Odd Terje Brustugun til debatt i TV2 Nyhetskanalen.

Prisdebatten fortsetter å rase, og nok en gang står LMIs Karita Bekkemellem i stormen.

Vinklingen på TV2 Nyhetskanalens reportasje og debatt i går var at hundrevis av lungekreftpasienter ved offentlige sykehus ikke får den livsforlengende behandlingen immunterapi fordi behandlingen koster for mye. Pasienter som har mulighet til det, får behandlingen ved privatsykehus. Hver behandling koster 40 000 kr, eller ca. 1 million kroner per år.

Unødvendig høy pris

Odd Terje Brustugun, onkolog ved Radiumhospitalet og leder av norsk lungekreftgruppe, mener det kommer flere og flere medikamenter som det blir vanskelig å få tilgang til fordi de har en veldig høy pris.

– Om det er umoralsk pris skal ikke jeg si, men i alle fall en svært høy pris. Jeg kan ikke se at det er behov for en så høy pris på denne typen medisiner som skal brukes til så mange pasienter. En ting er for de små pasientgruppene der de store utviklingskostnadene skal fordeles på veldig få pasienter, men dette er legemidler som bare i Norge kan brukes på mange tusen pasienter og da er det ingen grunn til at ett års behandling skal koste 1 million kroner for å få dekket utviklingskostnadene og få en fornuftig fortjeneste på toppen av det, sa Brustugun.

Store utviklingskostnader

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, møtte kreftlege Odd Terje Brustugun til debatt hos TV2 nyhetskanalen.

I DEBATT: Karita Bekkemellem møtte kreftlege Odd Terje Brustugun til debatt om prisen på kreftlegemidler på TV2.

Bekkemellem svarte slik hun har gjort så mange ganger før, at vi må huske på at det er gledelig at vi nå ser helt nye behandlingsmuligheter og at mange nå kan leve mange år med kreft. Hun påpekte at firmaene har store utviklingskostnader og at man der også må regne med all forskningen som ikke resulterer i konkrete produkter, og hun understreket igjen at vi i Norge har blant Europas laveste legemiddelpriser og at norske myndigheter i de fleste tilfeller har sagt ja til å innføre nye kreftlegemidler.

– Vi har faktisk et innkjøpssystem i Norge i dag som fungerer på en god måte, men det vi opplever nå, som Brustugun er inne på, er at vi har et vakuum i den tiden som norske myndigheter sitter og forhandler om å kjøpe inn disse legemidlene, og det er et politisk ansvar å løse dette vakuumet. LMI har foreslått en overgangsordning der industrien og sykehusene kan dele utgiftene slik at pasienter får tilgang til medisinen mens man venter på et ja eller nei fra Beslutningsforum. Det handler også om at sykehusbudsjettene ikke er tilpasset den nye virkeligheten vi nå opplever, og det går ut over norske kreftpasienter, sa Bekkemellem.

Meningsløst dyrt

Brustugun syns ikke Bekkemellems argumentasjon om hvorfor prisen er så høy er god nok.

– Nei, jeg syns ikke det. Det blir sagt at utviklingskostnadene for et legemiddel er rundt 1 milliard dollar for ett medikament. Det er 8 milliarder kroner. Hvis en da tenker 1 million kroner per pasient, så er det 8000 pasienter, så bare i lille Norge er dette tjent inn i løpet av en 2-3 år. Og så kan en tenke seg at det er hundretusenvis i verden som har nytte av dette her, og kostandene som blir lagt på dette medikamentet er da helt meningsløse, sa Brustugun.

Ufortjent mye kritikk

Bekkemellem fortalte at bare ett av LMIs medlemsfirmaer bruker 44 milliarder kroner i året på å forske og utvikle nye legemidler. Hun minnet igjen om at prisen på legemidlene går ned etter hvert som de blir tatt i bruk, at bare 1 % av sykehusbudsjettene går til kreftlegemidler og at staten tar 25 % moms på legemidler, som ett av få land i Europa.

– Men det vi opplever nå det er et spill om sannheten der alle vil prøve å gjøre legemiddelindustrien – som utvikler disse legemidlene – til den store synderen. Ja, vi har et moralsk ansvar, men ja, vi får også ufortjent mye kritikk.

Du kan se TV2-innslaget her (Starter på 04.35. Krever innlogging).